Trucurile din meniu. Strategiile pe care le folosesc restaurantele pentru a vinde preparate scumpe

Data publicării:
chelner restaurant
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Atractivitatea unui preparat se cântăreşte în numărul de silabe. Cu cât numele său e mai lung, cu atât mai bine. Și dacă mai sună și melodios, și mai bine. Secretul e să fie cât mai descriptiv cu putinţă. O prăjitură e mai bună dacă e o „prăjitură new-yorkeză de brânză cu sirop de ciocolată Godiva”. E un motiv să fie și mai scumpă, fiindcă oricum vinde mai bine.

Un studiu făcut la Universitatea din Illinois a aflat că preparatele cu cele mai descriptive titluri din meniu sunt comandate cu aproape 30% mai des decât alimentele cu nume simple.

Concentraţia de adjective naște în mintea clientului o experienţă senzorială complexă - creierul nu se mai rezumă la citit, ci își imaginează deja prăjitura pe care o va primi cu lux de amănunte, se gândeşte deja la cum arată, cum miroase şi ce textură are.

Problema e că descrierile ample și frumoase pot ascunde alimente mai puţin atractive. La finalul unui titlu alambicat întins pe două rânduri apare ingredientul pe care puţini îl apreciază. De pildă varză de Bruxelles. Vor mânca totul, oricum, fiindcă mintea lor a fost deja convinsă că au de-a face cu o mâncare de-a dreptul apetisantă.

De asemenea, oamenii sunt mai ușor de sedus cu nume de alimente care au o anume notă de familiaritate. Prăjiturile bunicii sau faimoasele fripturi ale mătușii Ioana nu vorbesc doar despre mâncare, ci și despre confort, căldură și apropiere. Dar mai ales despre atenţia cu care e făcut preparatul și beneficiile nutriţionale ale acestuia. E parte din reţeta pe baza căreia se scrie un meniu, însă e posibil să nu fie parte din reţeta mâncării în sine.

Consultanţii restaurantelor se folosesc și de modul în care citesc oamenii. Încep de sus, așa că sus sunt plasate mâncărurile scumpe. Potrivit unei lucrări de cercetare sud-coreene, o treime dintre clienţi aleg preparate care le atrag prima dată atenţia. Ochii însă le pot pica imediat pe titlurile scrise cu fonturi diferite sau puse într-o parte separată a paginii de meniu. Par speciale și, prin urmare, pot fi și scumpe.

Tehnica însă poate fi și un apel la psihologia inversă. Tarifele uriașe pentru unele preparate le fac pe toate celelalte să pară adevărate chilipiruri, deși preţul lor poate să nu fie deloc rezonabil în sine.

La capitolul preţuri, însă, cel mai folosit truc e ștergerea legăturii dintre mâncare și bani. Astfel, meniul arată că o anume salată costă 30, nu 30 de lei. Se omit însemnele monedei sau numele acesteia. Studiile Universităţii Cornell au concluzionat că, în restaurantele unde din meniu lipseşte semnul dolarului, clienţii comandă mâncăruri mult mai scumpe. Dacă uită că e vorba de bani, sunt pregătiţi să îi cheltuiască.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce i-au făcut lui Piedone la finalul percheziției. Șeful ANPC și-a ieșit din minți: „Mă lăsați să..
Digi FM
Oana Roman, mesaj emoționant pentru tatăl său, Petre Roman, la împlinirea a 79 de ani: „Ce privilegiu imens...
Pro FM
Lady Gaga, complet nemachiată pe scenă în Las Vegas. Imaginile inedite cu artista sunt acum virale
Film Now
Jane Fonda, despre relația complicată cu tatăl său, actorul Henry Fonda: „Nu-l mai văzusem așa. A fost...
Adevarul
Secretele celei mai apreciate cetăți din România. Străinii rămân uimiți: „Acest oraș este subestimat față de...
Newsweek
600.000 pensionari pierd 6000 lei la pensie. Mica recalculare amânată un an. Ministrul muncii anunță
Digi FM
Unde ar putea fi înmormântat Felix Baumgartner. Familia cere discreție totală la ceremonie
Digi World
Care e temperatura ideală la care să-ți speli hainele. Ce setare trebuie să alegi ca să elimini microbii din...
Digi Animal World
„Cel mai rar urs” din lume, surprins de o cameră de supraveghere. Cum arată animalul care locuiește în...
Film Now
Katie Holmes și Joshua Jackson, mișcare surpriză la 22 de ani de la finalul „Dawson's Creek”. Fanii, uluiți...
UTV
Mihaela Rădulescu, devastată de moartea lui Felix Baumgartner: „Sunt pierdută fără el. A murit făcând ceea ce...