Va rezolva coplata problemele din spitale? Ce spune ministrul Eugen Nicolăescu

Data publicării:
0902nicolaescu-48621

Eugen Nicolăescu a explicat la emisiunea „Km 0” care sunt motivațiile și rezultatele așteptate în urma introducerii coplății în sistemul medical, cât costă şi ce categorii de pacienți sunt exceptați.

Ministrul Eugen Nicolaescu a subliniat că în acest sens autoritățile sunt în discuții cu asociațiile de pacienți și cu reprezentanții Colegiului Medicilor, dar, în principiu, au fost avute criterii strict medicale pentru coplată, nu și sociale.

„Sperăm ca prin coplată să introducem o modalitate de control a cheltuielilor. Am reușit să-i convingem pe cei de la Fondul Monetar, de la Comisia Europeană și de la Banca Mondială că nu trebuie să aplicăm coplată la toate serviciile medicale. Când ai un angajament european trebuie să îl respecți”, a declarat Eugen Nicolăescu.

Ministrul a spus că, în mod normal, coplata nu se aplică la internările copiilor: Încercăm acum, la contractul-cadru să facem o serie de categorii, care, din punctul nostru de vedere, ar trebui să fie exceptate. De exemplu, bolnavii de diabet sau de cancer sunt nevoiți să vină de mai multe ori la spital. La acești oameni vom găsi o derogare. Nu am luat încă în calcul venitul cetățeanului, am ținut cont doar de criteriile medicale”.

Eugen Nicolăescu a explicat că rezultatele produse de aplicarea acestei măsuri vor fi evaluate la sfârșitul anului și, în funcție de acestea, se va stabili dacă va fi continuată și anul următor sau nu.

Din aceeaşi emisiune:

Eugen Nicolăescu: Listele de medicamente compensate şi gratuite vor fi refăcute

TEST DE SINCERITATE. Eugen Nicolăescu: „Monarhia ar fi mai potrivită pentru România”

„I-am convins pe cei de la FMI că o nouă lege a sănătății este o prostie”

Eugen Nicolăescu a vorbit și despre o nouă lege a sănătății. „În punctul patru din acordul cu FMI i-am convins că o nouă lege a sănătății este o prostie, pentru că asta ar însemna să aibă efecte în câțiva ani. Vom face un plan de acțiune nou, plan pe care l-am prezentat deja FMI-ului. Modificăm legislația actuală, care se face foarte simplu. Mi-am propus ca, până în septembrie, să facem pachetul de bază și să fie făcut public. Probabil este cea mai grea acțiune pe care o face un ministru al Sănătății din 1947 încoace”, a precizat ministrul.

Ce este coplata

Coplata va fi încasată pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile sau compartimentele cu paturi din unităţile sanitare aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, se arată în proiectul Contractului cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013 - 2014, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Serviciile medicale spitaliceşti, acordate în regim de spitalizare continuă, pentru care se încasează coplata sunt cele prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază şi în pachetul de servicii ce se acordă persoanelor care se asigură facultativ.

Excepţie fac serviciile medicale spitaliceşti acordate în secţiile sau compartimentele de îngrijiri paliative, internările obligatorii pentru bolnavii psihic şi cele dispuse prin ordonanţa procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale, precum şi serviciile acordate pacienţilor care necesită asistenţă medicală spitalicească de lungă durată (ani) şi pentru serviciile acordate pacientilor pentru care criteriul de internare este urgenţa.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri