Conflictul din Ucraina ajunge la Cannes. Un cineast ucrainean contestă prezența unui regizor rus

Data publicării:
kirill serebrennikov
Prezența regizorului rus Kirill Serebrennikov (foto) la Festivalul de film de la Cannes este contestată de regizorul ucrainean Dmitro Suholitki-Sobciuk Foto: Profimedia Images

Discordia legată de războiul din Ucraina a ajuns sâmbătă seară la festivalul de film de la Cannes, unde prezența regizorului rus Kirill Serebrennikov - un disident care s-a pronunțat împotriva invaziei  - a fost contestată de cineastul ucrainean Dmitro Suholitki-Sobciuk, relatează Reuters.

Ucraineanul s-a folosit de prilejul proiecției filmului său de debut „Pamfir” pentru a-i critica pe organizatorii festivalului că l-au invitat pe regizorul rus. „Atunci când el este aici, face parte din propaganda rusă, iar ei îl pot folosi”, a declarat pentru Reuters Dmitro Suholitki-Sobciuk.

Festivalul a interzis participarea delegațiilor oficiale rusești, dar a considerat că nu este cazul ca disidentul rus Kirill Serebrennikov să fie vizat de astfel de sancțiuni.

Serebrennikov, care s-a pronunțat împotriva invadării Ucrainei, dar spunea la începutul acestei săptămâni că nu ar trebui boicotată cultura rusă pentru că „a promovat întotdeauna valorile umane”,  și-a prezentat miercuri, în premieră, filmul „Soția lui Ceaikovski”, aflat în competiție.

În ceea ce-l privește pe Dmitro Suholitiki-Sobciuk, filmul acestuia de debut a fost prezentat la secțiunea „Quinzaine des Réalisateurs” a Festivalului de la Cannes. Cu decorul amplasat în pădurile din regiunea Cernăuți, din vestul Ucrainei, „Pamfir” începe cu întoarcerea unui tată, Leonid, la familia sa după luni de muncă în Polonia, o poveste similară cu cea a bărbaților ucraineni care sunt separați de cei dragi în timp ce luptă împotriva invaziei rusești.

Filmul „este o reflectare a forței și a puterii poporului ucrainean, care este foarte puternic și care va învinge. Este doar o chestiune de timp, pentru că nu putem fi învinși!”, a declarat pentru Reuters actorul Oleksandr Iațentiuk, care îl interpretează pe Leonid.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri