Filmele românești premiate la festivaluri internaționale în 2016

Data publicării:
film

2016 a fost un an foarte bun pentru filmul românesc. Am avut 5 producții prezente la Festivalul de Film de la Cannes, dintre care două în competiția principală: "Sieranevada", de Cristi Puiu, și "Bacalaureat", de Cristian Mungiu. Dar filmele noastre nu au fost doar aplaudate la festivaluri din ţară şi din străinatate. Au adus şi oamenii la cinematograf. Asta, în oraşele unde există săli. În ciuda tuturor minusurilor cinematografiei de la noi, în 2016 filmul românesc a fost pe plus.

Filmul care a deschis seria succeselor internationale a fost "Ilegitim", în regia lui Adrian Sitaru, o dramă care spune povestea unei familii disfuncționale. A obţinut un premiu important la Festivalul de Film de la Berlin, performanță cu atât mai remarcabilă cu cât pelicula a fost realizată fara susținere din partea CNC.

Alina Grigore, actriță: „Este un film despre o poveste imposibilă cumva de dragoste care nu pune niciun fel de ștampilă, amprentă sau prejudecată asupra unor, nu știu, principii morale.”

2016 a fost anul în care filmul românesc a fost cel mai bine reprezentat la Cannes: 3 lungmetraje în cursa pentru Palme D'or, unul la categoria Un certain regard.

Cristian Mungiu s-a întors la Cannes cu "Bacalaureat", un film despre criza existențială a unui tată, care trebuie să decidă care e cea mai bună cale pentru fiica sa.

Cristian Mungiu, regizor: „E vorba deopotrivă și despre un părinte, și despre un copil, și despre niște relații, și despre un examen, despre examenul fetei, dar în bună măsura și despre un examen al lui.”

Cristian Mungiu a plecat acasă cu premiul pentru regie, bifând astfel al 3-lea trofeu important la Cannes, după Palme D'orul din 2007 cu 4 luni 3 saptamani și 2 zile și premiul pentru scenariu cu După Dealuri.

Tot în competiția oficială a fost şi "Sieranevada", pelicula lui Cristi Puiu, despre o întâlnire de familie la un parastas.

Acțiunea se întinde pe durata a 3 ore, are loc într-un apartament, dialogurile sunt spumoase, iar umorul apare în cele mai neașteptate momente. Nu degeaba filmul a generat opinii diferite în rândul criticilor de film prezenți pe Croazetă. Sieranevada a fost și propunerea României la premiile Oscar de anul viitor.

"Câini" este filmul care i-a adus debutantului Bogdan Mirică premiul acordat de criticii de film la categoria Un certain regard la Cannes. Considerat primul thriller românesc, Câini este o poveste plină de suspans petrecută la granița României cu Ucraina, cu Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Vișu în rolurile principale.

Nu doar de pe croazetă ne-am întors cu premii. La un an de la „Aferim!", filmul care i-a adus Ursul de Argint pentru regie, Radu Jude a fost recompensat cu premiul special al juriului la festivalul de la Locarno pentru "Inimi cicatrizate", o adaptare liberă după romanul cu acelasi nume, de Max Blecher.

Filmul spune povestea lui Emanuel, un tânăr care suferă de tuberculoză osoasă și care trece printr-o adevărată dramă pe măsura ce starea lui de sănătate se agravează. Acțiunea se petrece în anii 30, ceea ce plasează Inimi cicatrizate în galeria filmelor istorice marca Radu Jude.

Dar 2016 nu a însemnat doar succesul din festivaluri al filmului românesc. A fost și un an în care filmele noastre au reușit să aducă românii în cinematografe.

Comedia "Două Lozuri", în regia lui Paul Negoescu, a bătut recordul de spectatori și încasări pentru un film românesc în primul weekend. Peste 27 de mii de oameni au mers să-l vadă și a avut încasări de aproape 425 de mii de lei, devenind astfel cel mai mare succes de casă în 2016. O performanță, dacă ne gândim că filmul este unul independent, realizat cu un buget de numai 30 de mii euro.

Veștile bune nu se opresc aici. Deja alte două producții românești sunt programate să intre în cinematografe în ianuarie. "Fixeur", în regia lui Adrian Sitaru, și "6.9 pe scara Richter", de Nae Caranfil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri