VIDEO. Efectele fenomenelor meteo extreme. Meteorologii avertizează că vremea rea continuă și azi

Data actualizării: Data publicării:
furtuna

Peste 1000 de pompieri au intervenit, marţi, în sprijinul autorităţilor şi populaţiei din zonele afectate de fenomenele meteo extreme, în urma cărora 27 de copaci, 10 elemente de construcţie şi doi stâlpi de electricitate au fost doborâţi din cauza vântului puternic, iar 7 autovehicule şi 24 de acoperişuri ale unor imobile au fost avariate, precizează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

ACTUALIZARE.  Echipele E-Distribuție Dobrogea și ale firmelor specializate în lucrări de reparații de rețele electrice au restabilit alimentarea cu energie electrică pe toate liniile electrice de medie tensiune afectate de condițiile meteo severe din seara zilei de 30 aprilie – vânt puternic cu aspect de vijelie (fenomene de tornadă).

În ziua de 1 mai, la ora 14:00 nu mai sunt înregistrate localități nealimentate integral cu energie electrică.

Echipele continuă să intervină pentru remedierea deranjamentelor colective și individuale din rețeaua de joasă tensiune.​

ACTUALIZARE. Echipele E-Distribuție Dobrogea și ale contractorilor societății au remediat majoritatea avariilor provocate de condițiile meteo severe din seara zilei de 30 aprilie – vânt puternic cu aspect de vijelie (fenomene de tornadă), care au afectat funcționarea rețelei de distribuție de energie electrică inclusiv prin căderea de vegetație sau alte corpuri străine peste liniile electrice.

În ziua de 1 mai, la ora 10:00 se mai înregistrau avarii care afectau parțial alimentarea localităților Modelu - jud Călărași și Mihail Kogălniceanu (Hagieni), jud Ialomița, precum și o parte a zonei industriale a municipiului Călărași.

Echipele intervin de asemenea pentru remedierea deranjamentelor colective și individuale și vor rămâne pe teren până la restabilirea alimentării cu energie electrică pentru toți clienții aflați în zonele afectate de fenomenele meteo excepționale.


Fenomenele meteorologice s-au produs în opt judeţe (Argeş, Buzău, Călăraşi, Covasna, Ialomiţa, Ilfov, Prahova şi Timişoara) şi în municipiul Bucureşti. Pompierii au derulat misiuni destinate evacuării apei din două subsoluri ale unor instituţii publice şi 12 gospodării ale cetăţenilor. 
 
De asemenea, din cauza manifestărilor vremii nefavorabile,  DN 10 a fost temporar afectat, dar situaţia a fost remediată şi traficul rutier reluat, în condiţii normale. 
 
Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, marți la ora 18:00, în nouă localităţi din două judeţe (Covasna si Braşov) au fost semnalate probleme, iar pentru remedierea situaţiei în cel mai scurt timp, nouă echipe de intervenţie ale furnizorului de curent au plecat în teren. 

Un comunicat al E-Distribuție Dobrogea anunța marți seara că la ora 21:00 acționau în teren 24 de echipe, cea mai mare parte a intervențiilor având loc în județele Călărași și Ialomița, unde era afectată parțial alimentarea cu energie electrică în localitățile Călărași, Ciocănești, Dragalina, Grădiștea, Jegălia, Modelu, Perișoru, Roseți, Ștefan Vodă și, respectiv Bordușani, Bucu, Fetești, Mihail Kogălniceanu, Saveni, Suditi, Țăndărei, Valea Ciorii.

Iată cum arăta miercuri dimineața localitatea Constantin Brâncoveanu din județul Călărași, județ unde s-a înregistrat marți o tornadă de gradul 1 din 5, cel mai puternic astfel de fenomen din ultimul deceniu. Vântul a suflat cu până la 180 de km la oră.

Atenţionările hidrometeorologice ce vizează instabilitate atmosferică accentuată, ploi însemnate cantitativ, precum şi scurgeri importante de pe versanţi, torenţi şi pâraie sunt în vigoare până în cursul zilei de miercuri.

Fenomenele periculoase continuă și miercuri. Atenționări meteorologice în vigoare

Meteorologii anunţă averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină, până miercuri la ora 21:00. În 18 judeţe este cod galben de furtuni, până la ora 10:00. Cantităţile de precipitaţii pot ajunge până la 50 de litri pe metru pătrat, iar vântul va avea rafale şi de 55 de kilometri la oră.

În Bucureşti, ziua va fi răcoroasă, maxima zilei fiind de 18 grade Celsius, și va fi vânt puternic.

Citiți și:  Tornadă uriaşă la Drajna. Cât de periculoşi sunt norii cumulonimbus, care dezvoltă asemenea fenomene violente

Meteorologii au emis o informare de instabilitate atmosferică accentuată valabilă până miercuri la ora 21:00. „În cea mai mare parte a ţării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15...25 l/mp”, au transmis meteorologii.

Potrivit acestora, în cursul zilei de 1 mai, vântul va avea local şi temporar intensificări în majoritatea regiunilor, cu rafale în general între 45 şi 55 km/h.

Totodată, meteorologii au emis o avertizare cod galben de furtuni valabilă până miercuri la ora 10.00. „În Maramureş, jumătatea de nord a Moldovei, Transilvaniei şi Crişanei şi local în zona de munte, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 25 l/mp şi izolat 40...50 l/mp”, au mai transmis meteorologii.

Judeţele vizate de codul galben sunt Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Cluj, Caraş-Severin, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Sălaj, Satu Mare, Suceava şi Timiş.

Vremea în București de 1 Mai

Meteorologii au emis şi o prognoză specială pentru municipiul Bucureşti.  „Miercuri, 1 mai, vremea va fi vântoasă şi răcoroasă. Vântul va avea intensificări, cu rafale ce vor atinge viteze de 55…65 km/h. Cerul va fi temporar noros şi trecător vor fi condiţii de ploaie”, au transmis meteorologii. Potrivit acestora, temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 18 grade.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri