METEO. Cum va fi vremea în următoarele trei luni

Data actualizării: Data publicării:
Summer Heat Wave Reaches Northern Europe
BERLIN, GERMANY - JULY 02: Visitors cool off at a public fountain in the city center during hot weather that in Berlin reached 32 degrees Celsius on July 2, 2015 in Berlin, Germany. Temperatures across northern Europe are rising and in Germany a high of 37 degrees Celsius is forecast for the weekend. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Lunile august, septembrie și octombrie vor fi caracterizate de temperaturi mai mari decât cele obișnuite, în special în sudul, sud-estul și vestul țării. De plouat, însă, va ploua mai puțin decât media anuală, potrivit prognozei pentru intervalul august - octombrie 2017, publicată de Administrația Națională de Meteorologie.

Summer Heat Wave Reaches Northern Europe
Foto: Guliver / GettyImages

În august, temperatura aerului va avea valori medii lunare peste normele climatologice în sudul, sud-estul și vestul țării și apropiate de normal în rest. Conform măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru ultima lună de vară este de 19,7 grade Celsius, fiind luați în calcul parametrii monitorizați în intervalul 1981 — 2010. În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în perioada analizată, temperaturi medii de până la 23 de grade Celsius în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova, respectiv de până la 21 de grade Celsius în Crișana, potrivit prognozei citate de Agerpres.

De asemenea, în ultima lună de vară, precipitațiile totale lunare vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, iar cantitățile cele mai scăzute se vor acumula în regiunile sudice, estice și vestice. Media multianuală a precipitațiilor pentru luna iunie este stabilită la 64,7 litri/mp. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Muntenia (până la 95 l/mp), Transilvania (până la 90 l/mp), Oltenia (până la 88 l/mp) și Moldova (până la 87 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea (între 28 și 40 l/mp).

Pentru luna septembrie, meteorologii estimează temperaturi medii lunare ale aerului mai ridicate decât media multianuală, îndeosebi în sud-estul, sudul și vestul țării. În condițiile în care media multianuală a lunii este de 14,8 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Maramureș (între 13 și 15 grade) și Moldova (între 10 și 17 de grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 19 grade Celsius, se vor consemna în Dobrogea.

Cantitățile totale de precipitații vor fi în general deficitare, în septembrie, cu excepția regiunilor nordice și centrale unde, local, vor fi apropiate de norma climatologică. Media normei de precipitații stabilită prin măsurătorile de specialitate este de 55 l/mp. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Crișana (până la 78 l/mp), Maramureș (77 l/mp), Oltenia (73 l/mp) și Banat (70 l/mp). Pe de altă parte, cantități mai reduse de precipitații se vor consemna în Moldova, de până la 55 l/mp.

Potrivit ANM, în octombrie, temperatura aerului va putea avea valori peste media climatologică în sud, sud-est și local în vest și apropiate de normal în restul țării. Norma climatologică a lunii este stabilită la 9,6 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 6 și 10 grade Celsius, în Transilvania, între 5 și 12 grade în Moldova, dar și de până la 14 grade Celsius, în Dobrogea.

Totodată, precipitațiile totale lunare vor fi apropiate de mediile multianuale, cu o tendință spre excedent în regiunile centrale și local în cele vestice și estice. Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitațiilor de 43,5 l/mp, conform ANM. În zona Olteniei, cantitățile medii de precipitații ar putea ajunge la 70 l/mp, iar la polul opus se vor înregistra între 19 și 41 l/mp, în Dobrogea.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia de urmaș și salariul pot fi cumulate? Ce spune legislația în 2025
Digi FM
Copilul lui Ionel Ganea, în comă indusă după accident. Medicii sunt rezervați: „Este în stare foarte gravă”
Pro FM
Ioana Ignat a locuit mai bine de un an la o mănăstire: "Am vrut să rămân acolo. Am făcut un fel de armată"
Film Now
Tia Carrere, la 58 de ani, în rochie mulată și generos decoltată. Devenită vedetă acum 30 de ani, e aproape...
Adevarul
Cele mai bune cinci tipuri de brânză pe care le poți consuma dacă ai colesterolul ridicat, potrivit...
Newsweek
VIDEO Simion a fugit prin spate de românii din Londra după 10 minute. Mașina lui era să calce un om
Digi FM
Mihai Mălaimare, mesaj revoltător: "Nu ați vrut Turul II înapoi! Vine ca un val imens și veți ajunge în canal...
Digi World
Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar câteva minute pe zi. Ce beneficii aduce...
Digi Animal World
Cum arată șarpele cu două capete care a supraviețuit miraculos. Zeke și Angel au uimit o lume întreagă
Film Now
Tom Cruise dezvăluie câte ouă mănâncă la micul dejun, ca să-și poată realiza cascadoriile: „E nevoie de multă...
UTV
Mădălina Ghenea își etalează silueta perfectă într-o nouă ședință foto incendiară