Prognoza meteo. Cod galben la munte și vreme rea în mai multe zone din țară, până vineri

Data actualizării: Data publicării:
polei om pe strada merge
Cod galben de polei. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Meteorologii au emis avertizări de ploaie, polei și vânt puternic pentru sudul estul și centrul țării, valabile până vineri.

ACTUALIZARE. Meteorologii au emis două noi avertizări pentru următoarele două zile. Prima dintre ele a intrat în vigoare la ora 14.00 și este valabilă până vineri, la ora 15.00. Astfel, în sudul, estul și centrul țării vor fi precipitații în general moderate, polei și intensificări ale vântului.

Se vor acumula 15...25 l/mp și izolat peste 30 l/mp. Vor predomina ploile, iar din cursul serii de miercuri, 9 decembrie, și până în dimineața zilei de joi, 10 decembrie, în jumătatea de nord a Moldovei vor fi mai ales ninsori. Temporar se va depune polei în estul țării și pe arii restrânse în restul teritoriului.

Vântul va prezenta intensificări, cu rafale în general de 45...55 km/h.

La munte vor predomina nisorile, iar joi și vineri, la altitudini mai joase precipitațiile vor fi mixte, favorizând depunerile de polei. Vântul va prezenta intensificări locale, cu viteze de peste 60...70 km/h.

O altă avertizare, care intră în vigoare la ora 17.00 și este în vigoare tot până vineri, la ora 15.00, vizează zona Carpaților Meridionali și de Curbură aici vorfi ninsori abundente, strat consistent de zăpadă, intensificări ale vântului și viscol în special la altitudini mari.

ACTUALIZARE. Meteorologii au emis o nouă avertizare cod galben, valabilă până la ora 15.00, pentru mai multe zone. În zonele montane vor fi ninsori abundente și viscol. În sudul Banatului, nordul Olteniei și al Munteniei și sud-estul Moldovei vor fi ploi însemnate cantitativ.


Până la ora 10:00, în judeţele Olt, Dolj, Alba, Braşov, Sibiu şi Harghita, se va semnala local burniţă, care depune polei, iar în unele zone vor fi ceaţă şi vizibilitate redusă sub 200 de metri şi, izolat, sub 50 de metri.

De asemenea, până la ora 11:00, în judeţele Vâlcea, Mehedinţi, Ialomiţa şi Călăraşi, local, sunt prognozate burniţă sau ploaie slabă, precum şi depuneri de polei, iar în zona joasă a judeţului Argeş vor persista ceaţa şi vizibilitatea scăzută sub 200 de metri.

Potrivit ANM, până la ora 14:00, în judeţul Caraş-Severin, vor fi intensificări ale vântului ce vor atinge la rafală 60 - 70 km/h, în timp ce la munte vitezele la rafală vor depăşi 80 - 90 km/h.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri