Secetă și inundații în România. Când vor ajunge debitele râurilor aproape de valori normale

Data publicării:
COMANA - DELTA NEAJLOVULUI - SECETA - 28 AUG 2024
Foto: Inquam Photos / George Călin

Marius Mătreață, director de prognoze la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), a declarat luni, la Digi24, că în zona Dobrogei, care a fost afectată de inundații severe în ultimele zile, din punct de vedere climatologic există riscul să se înregistreze, într-un timp relativ scurt, 12 – 48 de ore, cantități de precipitații deosebit de mari și cu intensitate foarte ridicată care generează probleme de viituri rapide cu efecte severe de inundații locale. Acesta a spus că la nivelul lunii septembrie, din punct de vedere al debitelor medii lunare, „va predomina un regim sub 30% față de valorile normale pentru această perioadă pentru majoritatea bazinelor hidrografice, deficitul cel mai sever rămânând în continuare pe majoritatea bazinelor hidrografice din estul și din sudul țării”. Directorul din cadrul INHGA spune că „undeva în a doua parte a lunii noiembrie” debitele râurilor vor ajunge la valori normale sau cel puțin peste valori de 50% predominant la nivel național.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

„În ultimele 24 de ore, am mai avut precipitații în zona bazinelor hidrografice din Dobrogea, în general moderate cantitativ. Cantitățile cele mai mari au atins și depășit 20 l/mp dar, din fericire, nu în bazine hidrografice din sud-estul județului Constanța care au fost afectate foarte sever în ultima perioadă.

Am avut în vigoare o atenționare hidrologică până în această dimineață la ora 9.00. În momentul de față, precipitațiile au încetat.

Nu estimăm pentru următoarele 24 – 48 de ore posibilitatea producerii de alte fenomene hidrologice periculoase nici la nivelul bazinelor hidrografice din Dobrogea, județele Constanța și Tulcea dar nici în alte zone la nivel național.

Am mai avut astfel de situații și istoric ele s-au înregistrat în zone diferite. Este o zonă unde climatologic avem acest risc de a înregistra într-un timp relativ scurt, 12 – 48 de ore, cantități de precipitații deosebit de mari și cu intensitate foarte ridicată care generează probleme de viituri rapide cu efecte severe de inundații locale.

În prima jumătate a lunii septembrie va persista tendința de deficit pe râurile interioare și la nivelul Dunării. Vom avea, conform estimărilor noastre, la nivelul lunii septembrie, din punct de vedere al debitelor medii lunare va predomina un regim sub 30% față de valorile normale pentru această perioadă pentru majoritatea bazinelor hidrografice, deficitul cel mai sever rămânând în continuare pe majoritatea bazinelor hidrografice din estul și din sudul țării.

În a doua parte a săptămânii așteptăm o serie de precipitații în zone de munte și într-o parte din bazinele hidrografice din vestul țării, care să atenueze fenomenul de scădere a debitelor în aceste zone, mai ales în vestul țării, unde acum e zona unde așteptăm în continuare scăderi semnificative, mai ales ca urmare a temperaturilor deosebit de ridicate pentru această perioadă.

Dacă ne referim la o situație normală, nu prognozăm foarte rapid. Așteptăm, conform ultimelor date, o estimare graduală, treptată, mai ales începând cu luna octombrie și undeva în a doua parte a lunii noiembrie să ajungem spre valori normale sau cel puțin să ne situăm peste valori de 50% predominant la nivel național, deși este puțin probabil să avem această revenire pentru bazinele hidrografice din estul țării, acolo unde deficitul a fost de lungă durată”, a afirmat Marius Mătreață.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mihaela Rădulescu şi-a văzut iubitul murind! Scene de nedescris. De ce a murit Felix Baumgartner, de fapt?
Digi FM
Felix Baumgartner ar fi murit înainte de impactul cu solul. Sportivul s-a prăbușit într-un camping aglomerat...
Pro FM
(VIDEO)Reacția halucinantă a unui cuplu când ajunge pe ecran la concert la Coldplay. Chris Martin: „Ori au o...
Film Now
Christian Bale, apariție rară cu soția și copiii, la Roma. Actorul și-a susținut fiica la o prezentare de...
Adevarul
Călugări budiști, implicați într-un scandal sexual în Thailanda. Femeia care i-a ademenit a fost arestată
Newsweek
Eroare în legea pensiilor. Doi colegi au muncit 40 ani, dar unul are pensie cu 1100 lei mai mare
Secretarul de stat american, Marco Rubio.
Administraţia Trump le cere diplomaţilor americani să nu comenteze alegerile din alte ţări: „Mesajul nostru...
Digi World
Un schelet de dinozaur și cel mai mare meteorit marțian găsit pe Pământ, vândute la licitație. Sumele, de-a...
Digi Animal World
Descoperirea incredibilă a unei familii după ce a adoptat un câine: «Am țipat în sala de conferințe». Ce a...
Film Now
Adevărul despre transformarea spectaculoasă a lui John Goodman: „Voiam să trăiesc mai bine!” Ce se știe...
UTV
Româna a devenit oficial cea mai vorbită limbă străină din Londra