Editorial Cum, mă, cu PSD?

Data actualizării: Data publicării:
Ovidiu Raețchi
Ovidiu Raețchi
Președintele Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență
Ovidiu Raețchi este președintele Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, structură internațională promovată de statul român pentru a oferi expertiză în domeniul rezilienței partenerilor din NATO și UE. A fost parlamentar de Diaspora (Orientul Mijlociu-Africa), deputat de București și vicepreședinte al Comisiei pentru Apărare din Camera Deputaților. A publicat „Istoria Holocaustului. Desființarea omului: de la ascensiunea lui Hitler până la execuția lui Eichmann”, „Avangarda Califatului: Istoria intelectuală a jihadismului”, „Tzahal: o istorie a armatei israeliene”, „Russia and Turkey: Enemies with benefits. An unexpected duopoly for the Caucasus and the Middle East”, „Soldatul Putin și filosoful Dughin: civilizația rusă în fața unei noi erori imperialiste”.
ovidiu raetchi

De acord: dintr-o perspectivă analitică, e de evitat să vezi sistemul de partide în termenii unei lupte naive între bine și rău, în care o tabără e integral pură și alta perfect ticăloasă. Dacă e prea multă vreme înfierat și izolat, un partid tinde să se radicalizeze (teoria participare-moderare a fost schițată de Robert Michels încă din anul 1911).

De acord: nu vom putea ține la nesfârșit PSD, partid care reprezintă cel puțin 30% din votanți, la periferia sistemului politic, cerându-i să se reformeze. Un PSD oarecum decent, vag însănătoșit, este de preferat unuia paranoid și isteric, precum cel din ultimele luni ale lui Dragnea.

Dar mai trebuie să curgă multă apă prin dreptul Insulei Belina ca să ajungem acolo. Nu poți lasă PSD-ul, cu trecutul său, să iasă din carantină și să umble liber pe holurile Palatului Victoria, fără să ai garanția – care se obține măcar într-un ciclu electoral – că a scăpat de virusul populismului și căpătat niște anticorpi împotriva corupției.

În ultimii ani ai cuplului Băsescu-Udrea, exista totuși un adversar la care să te raportezi pentru a justifica o apropiere PNL-PSD. Traian Băsescu era în derivă, fiind părăsit chiar și de vechii săi aliați – iar dosarele de corupție înfloreau în cercul său de apropiați. Dar acum? Cine e adversarul acum? Iulian Bulai? Nu există în sistemul politic niciun pericol vag comparabil cu un PSD insuficient însănătoșit în opoziție (AUR fiind o sucursală PSD).

Cum, mă, să te aliezi cu cei care tăceau chitic în zilele Ordonanței 13? Cum să colaborezi cu oamenii care la 10 august spuneau că oamenii și cățeii lui Soros vor să cucerească clădirea Guvernului – având senzația probabil, precum adoratorii naivi ai lui Trump, că dacă intri în zilele noastre cu bâta într-o clădire a puterii, ca la căderea Constantinopolului, preiei automat și puterea?

Cum să aduci la guvernare oamenii care acum doi ani o alegeau lider pe Viorica Dăncilă, care ne-a făcut praf candidatura în Consiliul de Securitate ONU, a vrut să se împace cu Putin și ne-a reprezentant peste hotare la nivelul de limbă engleză al bucătarului pakistanez Babu din Seinfeld?

Cu cei care l-au făcut ministru pe Andrușcă? Cum să îl pui în balanță pe Andrușcă cu Drulă? Cum să accepți, chiar și în glumă, fără să îți sară muștarul, ca PSD să revendice ministerul de Interne după ce parlamentarii lor care conduceau Comisia de Apărare din Parlament au fost acuzați de DNA pentru controlul șpăgilor din vama Nădlac – unde încasările au crescut de 2.500 % după ce rețeaua a fost destructurată?

Au mai existat momente în care PNL a dat să facă pași evident greșiți: Marian Munteanu candidat la primăria Capitalei, de exemplu. Dar întotdeauna a dat înapoi și și-a revenit – pentru că o eroare gravă se simte în stomac, indiferent de ce spun calculele hârtiei.

Așa trebuie să se întâmple și acum.

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...