Doamna Weber are viitor de AUR

Data publicării:
Andrei Lupu
Andrei Lupu
Deputat REPER
Agora Digi este un proiect editorial al Digi24.ro, o platformă unde sunt invitați să contribuie cu opinii, idei și comentarii cei mai importanți lideri politici, lideri de opinie, personalități marcante ale vieții publice. Andrei Lupu este avocat și deputat REPER.
andrei lupu, deputat usrl plus, cu camasa albastra si mainile impreunate
Andrei Lupu. deputat REPER. Credit foto: Steluța Popescu

Doamna Renate Weber, Avocat al Poporului, afirma ieri în studioul unei televiziuni absolut echidistante și imparțiale (așa cum bine îi stă unui Avocat al Poporului) că misiunea sa este să cenzureze administrația publică pentru că, citez, „Cine poate să afecteze drepturile şi libertăţile? Păi întotdeauna guvernul, administraţia centrală,  administraţia locală”.

Chiar așa?!... De fapt, Avocatul Poporului are misiunea constituțională să apere cetățenii și drepturile lor, indiferent cine le-ar pune în pericol, că vine din privat sau din domeniul public, ori că e vorba de Guvern, Parlament sau Președinte. E scris în Constituție și în lege, iar Renate Weber e jurist, știe cu siguranță asta. Dar, în ultimul timp, a atacat în mod constant măsuri ale celor două guverne în funcție după căderea regimului PSD. În schimb, contrar teoriilor enunțate pe la TV, a uitat la fel de constant să conteste măsuri ale Parlamentului dominat de prietenii ei pesediști, înaintea alegerilor din decembrie anul trecut.

Așa a ajuns Renate Weber să pună bețe-n roate unui executiv care trebuia să ia măsuri excepționale, de pandemie - de pildă atunci când s-a îngrijorat de faptul că internarea pacienților cu COVID ar putea fi o tentativă de… tortură sau detenție. Și tot astfel a ajuns să susțină privilegiile posesorilor de pensii speciale, “poporul” care o preocupă cel mai mult.

De fapt, dacă te gândești un pic, Renate Weber are un motiv personal, populist să arunce în spațiul public teorii absurde. Se prezintă ca un fel de războinic al luminii care ia apărarea celor mulți, lucru pe care mai ales publicul posturilor pe care debitează astfel de lucruri ar putea să-l creadă. Renate Weber a renunțat la calitatea stimabilă de europarlamentar pentru o numire problematică în funcția de Avocat al Poporului la momentul oportun, înaintea alegerilor care nu i-ar mai fi oferit un loc eligibil în Parlamentul European. Acum, știe din nou că zilele ei într-o funcție publică sunt numărate, dată fiind prestația lamentabilă pe care a avut-o ca Avocat al Poporului. Caută o ieșire din scenă glorioasă, o percepție de justițiar înfrânt de dictatură, cam la fel cum liderul AUR, George Simion, se tăvălea în chinuri la o graniță pe care știe că nu are cum să o treacă legal, cea cu Republica Moldova.

Nu e greu să îți imaginezi unde își caută Renate Weber susținătorii, cu astfel de manevre, și ce funcție ar putea viza. Mai ales că în AUR a devenit vacantă o poziție de luptătoare pentru cei mulți: aceea de șoșoacă.

Partenerii noștri