„Cine este responsabil pentru blocarea fondurilor europene?”, o întrebare la care răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu. Florin Negruțiu afirmă că „Marcel Ciolacu ar trebui să înceapă remanierile cu el însuși, pentru că România nu a atras bani din PNRR din cauza lipsei de reforme asumate politic.” Claudiu Pândaru completează că „Blocarea a sute de milioane de euro pentru că nu pot fi schimbați 50 de oameni din consiliile de administrație este o demonstrație de incompetență politică majoră.”
Dialogul integral:
Claudiu Pândaru: Premierul Marcel Ciolacu lasă de înțeles că vor urma remanieri guvernamentale, pentru că nu au fost atrași bani europeni. Fonduri europene, Florin. Păi?
Florin Negruțiu: Cu cine ar trebui să înceapă? E un răspuns implicit în întrebare: cu sine însuși. Pentru că banii europeni – și mă refer la PNRR, adevărata miză – nu au fost atrași din cauza lipsei de reforme. Anul trecut, România n-a tras niciun cent din PNRR și mai are doar un an pentru a o face. De ce nu i-am luat? Pentru că PNRR nu e doar despre investiții, e despre reforme. Reformele trebuie făcute și asumate politic. Asta înseamnă voință și curaj.
Ce reforme trebuiau făcute? Reforma pensiilor – în special pensiile speciale – și reforma companiilor de stat, care ar fi trebuit să fie conduse de profesioniști, nu de oameni puși politic. Marcel Ciolacu, care este și premier și șef al PSD, nu a făcut niciuna dintre aceste reforme. Prin urmare, banii s-au blocat. Suntem într-o situație dramatică în care economia are nevoie ca de aer de acești bani europeni. Sunt acolo, îi vedem, dar nu-i putem atinge pentru că nu ne-am ținut de cuvânt.
Nu ne-a obligat nimeni. România s-a angajat voluntar să facă aceste reforme. Deci primul care ar trebui să plece pentru acest eșec uriaș este Marcel Ciolacu. Firește, toți cei care au sabotat PNRR-ul ar trebui trași la răspundere, dar răspunderea politică principală îi aparține lui.
Claudiu Pândaru: Mai e o problemă, una de-a dreptul inexplicabilă. Hai să spunem că reforma pensiilor speciale a fost încercată, dar a picat la Curtea Constituțională. Ok, discuția e lungă acolo – dacă faci o lege prost gândită, evident că va fi respinsă. Dar nu există nicio explicație logică pentru incapacitatea de a schimba niște oameni din consiliile de administrație. Sunt doar 50.
Doar 50 de oameni, toți puși politic, blochează sute de milioane de euro pentru România. Statul român, condus de Marcel Ciolacu, nu e în stare să-i schimbe. Nu e vorba de voință tehnică, ci de una politică. Și această incapacitate costă. România pierde bani reali dintr-un program care putea să ne ajute cu adevărat să modernizăm țara.