ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Poate România ieși din criză doar crescând taxele?

„Poate România ieși din criză doar crescând taxele?”, o întrebare la care răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu. Florin Negruțiu afirmă că „în loc să combată evaziunea și risipa bugetară, guvernul a început cu ciomege fiscale asupra celor care plătesc deja corect.” Claudiu Pândaru subliniază că „Nicușor Dan are acum responsabilitatea să ceară un plan economic scris de oameni onești, nu de cei care au dus România în colaps.”
Claudiu Pândaru: Cum arată în realitate planul pentru redresarea economiei românești? Până acum am văzut doar creșteri de taxe și impozite. Ce mesaj le transmit politicienii românilor?
Florin Negruțiu: Cum zicea Petre Roman în '90: „Asta sună ca dracu'." Pe vremuri, se scriau documente pentru țară la Comitetul Central. Acum se scriu la Cotroceni, unde „specialiștii" par să fi produs o listă interminabilă de taxe. Gândește-te că ești antreprenor: ești taxat la dividende – 16%, la profit – 19%, la TVA, la taxa de solidaritate... La un moment dat, te regăsești în toate categoriile. Te simți ca și cum statul te-a prins pe stradă și te lovește cu ciomagul fiscal. Și oamenii se întreabă, pe bună dreptate: de ce? De ce sunt pedepsiți tocmai cei care au muncit, care au plătit taxe, care au creat locuri de muncă și au salvat democrația? Acum sunt cocoșați de noi impozite. Concluzia firească? Mulți vor închide afacerile și vor pleca. Pentru că această ofensivă fiscală nu lovește evazioniștii sau marii profitori, ci contribuabilii onești – firme, profesii liberale, angajați din sistemul public și privat.
Iar cei care nu plătesc nimic oricum, stau pe margine cu popcornul în mână. Acolo sunt banii. La contrabandă, la evaziune, la frauda de TVA. România are cel mai mare „VAT gap" din UE – diferența între ce ar trebui colectat și ce se colectează. Noi suntem la peste 30%. Media europeană e 6-7%. Dacă doar ne-am apropia de acea medie, nu ar mai fi nevoie să creștem nicio taxă. Am putea chiar să le scădem.
Dacă începi reforma fiscală doar cu taxe, fără să umbli la privilegii, fără să elimini specialii și să combați evaziunea, nu faci decât să generezi frustrare și să pierzi încrederea. Nicușor Dan are puterea să spună NU acestui tip de propuneri. În special celor venite de la PSD.
Claudiu Pândaru: Mai are o putere: el e cel care găzduiește aceste negocieri. Nu a numit încă premierul. La masă stau reprezentanții partidelor pro-europene. Fiecare are câte doi-trei negociatori. Planul economic care va rezulta din aceste discuții va fi asumat de viitorul premier. Acesta trebuie să fie onest cu românii: să le explice de ce vine cu aceste măsuri, de ce vor suferi. Doar așa vor putea câștiga încrederea că, după ce le va fi rău, va urma și o redresare.
Problema e că, dacă te uiți la poza negocierilor, vezi aceleași personaje. Aceiași „specialiști" care au scris planul care a dus România în criză. Dacă Nicușor Dan vrea credibilitate, trebuie să spună NU. Nu doar măsurilor, ci și oamenilor. Să ceară altă echipă. Pentru că are această legitimitate. Și pentru că altfel, românii nu vor mai crede niciun plan – oricât de frumos ar fi scris.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv. Utilizarea profilurilor pentru selectarea conținutului personalizat. Dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor. Măsurarea performanței reclamelor. Utilizarea profilurilor pentru selectarea publicității personalizate. Crearea profilurilor de conținut personalizat. Crearea profilurilor pentru publicitate personalizată. Măsurarea performanței conținutului. Înțelegerea publicului prin statistici sau combinații de date din surse diferite. Utilizarea de date limitate pentru a selecta publicitatea. Utilizarea datelor limitate pentru a selecta conținutul. Date precise de geolocație și identificarea prin scanarea dispozitivului.