Lunea neagră pe piețele lumii. De ce s-au prăbușit bursele

Data publicării:
Cătălin Nunu
Cătălin Nunu
autor podcast
Cătălin Nunu, jurnalist - acum Știrile Amiezii, 12-15, la Digi24, în trecut Banii în Mișcare, Jurnal Economic, Turist Acasă, Europa Mi-e bine, ți-e bine și corespondent de televiziune de la Cluj. Este editor al știrilor DigiFM și mai nou realizator DigiContext. Să ne auzim!
catalin nunu

A fost lunea neagră pe piețele lumii. Bursa americană a anulat într-o singură ședință câștigul ultimilor trei ani din mandatul lui Donald Trump iar piața de la București a înscris începutul acestei săptămâni în clasamentul zilelor cu cele mai mari pierderi din istoria Bursei.

Bursa de la New York a marcat pierderi masive încă de la primele ore de tranzacționare pe principalii indici - ba chiar tranzcțiile au fost oprite la un moment dat, mecanismul de blocare a fost activat pentru a treia oară în ultima săptămână după ce indicele S&P 500 a scăzut cu 11,4%, indicele Dow Jones Industrial a înregistrat o scădere de 11,7% - cel mai scazut nivel din 2017 în timp ce indicele Nasdaq a marcat o pierdere de 11,2%. Pe parcursul zilei însă scăderile s-au mai temperat.

Ce ne surprinde la aceste scăderi? Faptul că aseară Rezerva Federală anunța măsuri de reducere a dobânzilor aproape de zero în efortul de a crește lichiditatea în piață și să injecteze ceva curaj pe burse – această reducere de dobândă se întâmplă a doua oara în nici două săptămâni, iar în loc să calmeze piețele, a provocat exact efectul opus. Este o confirmare a faptului ca măsurile fiscale și nu cele de politică monetară sunt cele care contează în astfel de situații.

Cum a fost interpretat semnalul dat de FED de către investitori? Spun că de fapt această măsură, luată de altfel de mai multe bănci din lume, nu indică altceva decât că lucrurile stau mai prost de cât se spera din punct de vedere economic, alimentând temerile legate de intrare a marilor economii în recesiune. Rezerva Federală s-a panicat și piața e speriată e o traducere simplă cu atât mai mult cu cât bursa americană se afla la maxime istorice. Și de astăzi întrebarea nu mai este cât de mari vor fi câștigurile companiilor listate pe piețele lumii ci cât de rele vor fi pierderile?

Mai adăugăm aici efectele din economia Chinei, care a raportat scăderi uriașe în sectorul industrial, de care America e dependentă, incertitudinile privind evoluția virusului și a impactului modului în care țările au răspuns pentru a limita efectele pandemiei. Companiile aeriene se plâng de exemplu că însăși existența lor este amenințată și cer sprijin din partea guvernelor.
Scăderi am văzut astăzi și în dreptul petrolului Brent, de referință pentru Europa, acesta a pierdut 5 procente – există așteptări că cererea de carburant va scădea mult din cauza carantinărilor.

Piața de la București este și ea conectată la ce se întâmplă în lume dar scăderile au legătură în primul rand cu incertitudinile din prima parte a zilei din jurul anunțului președintelui – nu era foarte clar ce va presupune concret Starea de Urgență. În plus în piață sunt așteptări privind masuri urgente din partea guvernului pentru a susține mediul de business iar teama că această criză de la noi este abia la început alimentează starea de neliniște.

Cele mai mari scăderi pe Bursa de la București le-am văzut în dreptul băncilor și instituțiilor financiare mai ales în contextul în care se discută problema amânării plății ratelor bancare.

Indicele BET a pierdut aproape 9 procente în ziua în care România declară oficial stare de urgență. Bursa românească este în prezent la cea mai scăzută valoare de la începutul anului trecut iar în 2020 marchează deja o scădere de peste 30 la sută.

Partenerii noștri