Morning Glory, Morning Glory, Pe roboți nu-i trec fiorii?

Data actualizării: Data publicării:
George Tuță
George Tuță
Președintele PNL Sector 1
George Tuță este deputat PNL de Ilfov, chestor în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și președintele PNL Sector 1. Este absolvent de științe economice și are o experiență de peste 10 ani în administrația publică.
portret george tuta deputat pnl
Deputatul PNL George Tuță

În zilele care au trecut am fost și eu spectator la unul dintre episoadele inerente ale emisiunii de succes “Cum se adoptă tehnologiile?” Mă refer desigur la dezbaterea națională cu privire la dispariția caselor de marcat tradiționale.

Momentul a fost încărcat de emoție fără direcție precisă, așa cum se întâmplă de obicei în disputele incandescente de pe Facebook. Ba că era mai bine înainte, că reumatism, că ochelari, ba că ar trebui să se ieftinească totul, ba că în câțiva ani o să ajungă și clienții să fie înlocuiți de aparate. Vrem punguță și n-avem cui să cerem.

Revolta suveranistă împotriva caselor de marcat automate este ilustrativă pentru pierderea unei zone de confort asociate de obicei cu prefacerile generate de automatizare. Vestea bună este că inevitabil oamenii vor intra într-o altă zonă de confort, așa cum s-a mai întâmplat. Până la urmă tractoarele nu au omorât agricultura, strungurile nu au desființat fierăria, dispariția hamalilor nu a pustiit porturile. Nostalgicii pot să rememoreze și eventual să reîncerce spre exemplu procedurile specifice din epoca de dinainte de pamperși. Bună schimbarea, nu-i așa?

Fiecare transformare a schimbat însă modul nostru de raportare la lume. Și asta, recunosc, poate fi o întreprindere complicată întrucât presupune o adaptare personală.

Am însă convingerea că toți cei care au devenit peste noapte experți în virusologie, rețele 5G, manipulare genetică și cutremure provocate vor reuși să dezlege și misterele unui banal cod de bare.

Vestea nici bună, nici rea este că niciodată societatea nu s-a adaptat la indivizi, ci a fost de fiecare dată fix invers, cu efecte benefice pentru toată lumea.

Exemplul paradoxal este că azi, cu tot mai multe soluții de automatizare pe piață, există un surplus uriaș de locuri de muncă pentru care nu există cerere. Carevasăzică, nu e vreun pericol iminent să ne concedieze mașinăriile.

Carevasăzică doi, dacă stăm să ne gândim, roboții, fără să aibă habar, creează noi ocupații și locuri de muncă pentru oameni. Cum trăim momentul și cum ne adaptăm la automatizare vor fi lucruri la care trebuie să ne gândim toți într-un mod constructiv. În Comisia pentru automatizare și viitorul muncii (https://madesmarter.ro ) o facem deja și încercăm să adresăm întrebările corecte care să nască răspunsuri așteptate.

Nimic nu se întâmplă automat, fără preaviz și fără timp de conversie, nici măcar automatizarea. Că așa e viața. Și conversații în societate vor mai fi, că așa sunt oamenii. Dar rămâne în dreptul nostru să avem înțelepciunea, deschiderea și viziunea de a înțelege că au în viață au loc mereu transformări care nu pot fi scoase din priză. C-așa sunt roboții.

#HaiSăFacemTreabă

Detalii despre o dezbatere pe această temă AICI.

Partenerii noștri