Editorial Planul naţional pentru combaterea cancerului – speranță și soluții

Data publicării:
Nicoleta Pauliuc
Nicoleta Pauliuc
Senator PNL de Ilfov
Agora Digi este un proiect editorial al Digi24.ro, o platformă unde sunt invitați să contribuie cu opinii, idei și comentarii cei mai importanți lideri politici, lideri de opinie, personalități marcante ale vieții publice. Nicoleta Pauliuc este senator PNL și președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
Nicoleta Pauliuc
Nicoleta Pauliuc. Foto: Marius Baragan

O comisie formată din cei mai buni specialişti pe care România îi are în acest moment în domeniul oncologic a prezentat recent, sub auspiciile Administraţiei Prezidenţiale, Planul naţional pentru combaterea cancerului – în fapt, o strategie bine gândită în cel mai mic detaliu, care, odată pusă în practică, va putea salva vieţi.

După dragoste, speranța este cel mai puternic cuvânt din dicționarul limbii române. Cel mai important atribut al Planului Naţional de Combatere a Cancerului este acela că oferă speranță tuturor oamenilor din România care se confruntă cu această boală perfidă a lumii moderne. Din păcate, cred că există puține persoane în țara noastră care să nu fi avut în familie, în cercul de prieteni sau să nu se fi confruntat personal cu această încercare care te rănește și care te transformă pentru întreaga viață.

Știu cu exactitate ce simte un om atunci când primește diagnosticul de cancer. Te simți ca și cum ai fi căzut într-o prăpastie și auzi două voci: una de speranță, alta de disperare; una de învinovățire, alta de resemnare; una de asumare și alta de revoltă. Însă toată lumea trebuie să știe că, de câte ori cazi, apare durerea, dar și șansa de a deveni mai puternic, mai stabil, mai rezistent, mai bun.

În zilele noastre, diagnosticul de cancer nu mai trebuie să fie privit ca o sentință de condamnare la moarte. Există și miracole, dar Planul Național de Combatere a Cancerului vine cu măsuri concrete care ne garantează că un număr din ce în ce mai mare de români vor urca în trenul supraviețuitorilor de cancer.

Pentru multe tipuri de cancer, avem tratamente eficiente disponibile, iar planul vorbește de superarme de luptă împotriva acestei boli. Însă uciderea cancerului vine adesea cu o deteriorare a calității vieții. Pe lângă daunele fizice, cancerul produce astfel traume sufletești și psihologice nu doar pentru pacienți, ci și pentru familiile acestora, traume care trebuie, la rândul lor, să fie tratate și vindecate.

Acesta este motivul pentru care am depus în Parlamentul României o inițiativă legislativă care se află în prezent la vot final în Camera Deputaţilor. Astfel, pacienții vor putea beneficia de suport psihologic pe toată perioada tratamentului, iar aparţinătorii acestora vor primi consiliere psihologică și 45 de zile libere atunci când îi însoțesc pe bolnavi la tratament.

Planul național de combatere a cancerului vine cu un obiectiv specific pe această zonă, acela de standardizare a consilierii psihologice specifice pacientului oncologic și aparținătorilor acestuia în vederea destigmatizării bolii și a reintegrării mai facile a pacienților în activitățile zilnice obișnuite.

În același timp, am inițiat o lege promulgată în acest an de Președintele României care transformă prima duminică din luna iunie în Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer. O zi dedicată informării și educației pentru sănătate, care să atragă atenția societății românești asupra nevoilor speciale pe care le au supraviețuitorilor de cancer și asupra nevoii de îmbunătățire a sprijinului acordat acestora. O zi în care nu doar sărbătorim viața, ci conștientizăm cât de importantă este. În Planul Național de Combatere a Cancerului, regăsim o întreagă direcție complementară legii la care am făcut referire, care vizează realizarea unei strategii naționale de promovare a conceptelor de prevenție a bolilor cronice netransmisibile.

Cei care au reușit să învingă cancerul știu, la fel ca mine, că lupta noastră nu s-a terminat. Lupta abia a început. Adevărata victorie vine atunci când te implici cu tot ce ai și ce poți pentru a participa la îmbunătățirea vieții altor semeni de-ai tăi, pentru a-i ajuta și pe ei să devină învingători. Lupta mea și a celor implicați în elaborarea și implementarea Planului național de combatere a cancerului este de a găsi soluții, de a da speranțe și inspirație bolnavilor oncologici. Din poziția de parlamentar, cea mai mare valoare pe care o pot aduce este aceea de a îmbunătăți legislația, de a promova legislația necesară implementării acestui plan. Dacă ținem aproape, dacă înțelegem că împreună suntem mai puternici, vă asigur că împreună vom reuși. Vom salva vieți, vom putea pune capul seara pe pernă știind că am ajutat sute de mii de familii să nu se simtă singure și abandonate.

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...