Să facem ce trebuie pentru mame

Data actualizării: Data publicării:
Alina Gorghiu
Alina Gorghiu
Vicepreședinte al Senatului
Alina Gorghiu este Vicepreședinte al Senatului României, din septembrie 2018. A fost primul președinte femeie din istoria PNL.
Alina-Gorghiu_avatar_1625052822

Faptul că Guvernul condus de PNL a adoptat un OUG pentru introducerea tichetelor în valoare de 2000 de lei pentru nou-născuți, sper eu, înseamnă un wake-up call pentru stat. Că de acum, în sfârșit, recunoaștem ce înseamnă să fii mamă, atunci când nu ai bani nici de detergent, iar de scutece nu mai zic! 

Dar dacă am reușit să înțelegem asta, sigur vom face și următorul pas: extinderea acestei măsuri pentru a include categoriile de mame cu nou-născuți, cu venitul mai mic sau egal cu salariul minim pe economie! 

Desigur, OUG-ul Guvernului este gândit în contextul efectelor negative ale pandemiei Covid-19. E foarte bine să se acorde prioritate mamelor aflate în risc de sărăcie, celor minore, mamelor singure și femeilor ucrainene care au fugit de război și au dat naștere într-o altă țară. Iar, în cazul acestei măsuri de protecție socială, se estimează că vor beneficia peste 30.000 de cupluri mamă și nou-născut. 

Dar ce face acest proiect este și a deschide o dezbatere mult mai largă despre ce facem noi ca societate, despre ce face statul pentru a ajuta aceste mame cu nou-născuți. 

Ideea de a veni în ajutor tinerelor mame nu este nouă. Încă din legislatura trecută, există în circuitul parlamentar o inițiativă, pe care am semnat-o în calitate de coinițiator, privind acordarea unui trusou pentru nou-născut. 

E un proiect foarte similar cu tichetele de 2000 de lei pentru mamele cu nou-născuți din medii defavorizate. 

Diferența față de cel actual este că toate categoriile care pot avea în grijă un copil nou născut pot beneficia o singură dată, la eliberarea certificatului de naștere, de pachetul trusou, respective produse în limita valorii de 1,5 ISR. 

Este o inițiativă frumoasă pe care o susțin. Știu exact ce înseamnă să fii mamă, știu exact cât de scump este să crești un copil. Eu am doi băieți. Și cunosc perfect sentimentul de a dori să faci tot ce poți să le fie cât mai bine. 

De aceea, mă bucur că statul a făcut acest pas semnificativ pentru a proteja categoriile vulnerabile și felicit Ministerul Fondurilor Europene și Guvernul condus de PNL pentru acest demers reușit!

Și sper ca, atunci când vom avea resurse, să extindem tichetele pentru nou-născuți din familii cu venituri mai mici sau egale cu salariul minim!

Partenerii noștri