Referendum | Îngrijorarea ONG-urilor: Ce se întâmplă pe 6 octombrie seara cu toate materialele

Data actualizării: Data publicării:
stampila vot buletin roaep

Modul în care se va desfăşura referendumul pentru redefinirea familiei îngrijorează societatea civilă. Iar unul din motive e faptul că această consultare civilă se va desfăşura pe parcursul a două zile. La referendum pot vota aproape 19 milioane de români, care au la dispoziţie peste 18.600 de secţii.

Societatea civilă ridică o mulţime de întrebări privind referendumul care se desfăşoară pe parcursul a două zile.

Septimius Pârvu, Expert Forum: „Ce se întâmplă pe 6 octombrie seara cu toate materialele. Procedura este oarecum clară dar este prima oară când experimentăm în ultimii ani aşa ceva şi este foarte important modul în care se vor sigila toate materialele respective şi să rămână în secţia respectivă”.

Marin Nucu, secretar de stat în MAI: „La nivelul fiecărui inspectorat judeţean la nivelul fiecărui inspectorat judeţean s-au luat toate măsurile ca toate cele 18.662 de secţii de votare aflate în cele 14.521 de locaţii să fie protejate”.

Elena Calistru - Funcky Citizens: „A fost organizat pe repede înainte acest scrutin şi atunci lipsesc multe elemente: lipseşte acel sistem electronic de monitorizare, care ar putea evita votul multiplu, care dădea informaţii în timp real. O infrastructură serioasă pentru a verifica dacă un cetăţean a votat sau nu deja. Cum este calculată participarea este un pic vagă. Adică, numărul de participanţi la scrutin este calculat ca fiind mai mare sau egal cu numărul total al voturilor exprimate cu da, nu şi celor anulate”.

Autorităţile, însă, consideră că nu sunt motive de îngrijorare.

Carmen Dan, ministru de interne: „MAI are experienţa necesară pentru gestionarea unor astfel de procese electorale, există o bună practică şi exclus să nu putem gestiona şi acest proces electoral.

Organizaţiile neguvernamentale spun că vor avea observatori independenţi la referendum şi, de asemenea, au deschis o line telefonică pentru sesizarea fraudelor. Numărul e 0800 080 200”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri