Centrul României, în campania Raport de ţară 

Data publicării:
RAPORT DE TARA

Raport de Țară a pornit să vă prezinte Ardealul chiar din inima țării, din cetatea Brașovului. Orașul a cunoscut apogeul dezvoltării în anii '80, când în marile fabrici de aici lucrau peste 150.000 de oameni. Coloșii industriei comuniste au dispărut, în locul lor au apărut acum fabrici multinaționale, care fac din Brașov un candidat serios la titlul de capitală regională.

„Este principalul motor de dezvoltare, singurul pol urban de creştere din regiune, motiv pentru care, în mod firesc, mi se pare ca sediul să fie mutat aici la Braşov", a afirmat Mihai Pascu, vicepreședinte, Consiliul Județean Brașov, PNL.

După 1990, mulți întreprinzători brașoveni s-au lansat în afaceri: cea mai la îndemână a fost industria lemnului. Așa a început și Ovidiu Gârbacea, dar a realizat că exploatarea resurselor naturale nu e cel mai sigur drum spre câştig. Pasionat al muntelui, și-a transformat casa părintească în prima pensiune privată din Moeciu.

"A fost o idee care a înflorit încă de pe vremea comunismului Am început cu gândul să fac o pensiune turistică. Când am văzut că treaba merge foarte bine, după câţiva ani am făcut şi a doua pensiune. Apoi am făcut un restaurant. A fost un restaurant care a fost filmat şi dat şi pe CNN", Ovidiu Gârbacea, proprietarul unei pensiuni turistice.

Raport de Țară a mers în Sibiu, iar reporterii Digi24 Brașov v-au arătat viaductul de la Aciliu. Specialiştii susțin că va fi cea mai spectaculoasă construcție de acest tip din Europa de Est. Viaductul, înalt cât un bloc de 30 de etaje, este cea mai impresionantă realizare inginerească a autostrăzii Orăştie-Sibiu.

Zabala, județul Covasna, la 60 de kilometri de Brașov: Departe de zgomotul și forfota orașelor, aici se află o adevărată comoară: Castelul Mikes, vechi de aproape jumătate de mileniu. Castelul este azi locuința contesei Katalin, coborâtoare din neamul nobililor maghiari care au ridicat reședința.

Covasna este renumit și pentru un meșteșug străvechi, moștenit din tată-n fiu și păstrat cu sfințenie. Brutarii secui de aici au rețete vechi de sute de ani, ale căror secrete sunt păzite cu strășnicie și nu se transmit decât în familie. Așa se face că pâinea cu cartofi sau vestitul Kurtos Kalacs au ajuns și în celebra Carte a Recordurilor.

În Mureș, echipele Digi24 Brașov au găsit o veritabilă fabrică de campioni. Școala de dans de aici a dat primii campioni mondiali ai României. În urmă cu doi ani, la Beijing, Cristina Tătar și Paul Moldovan au urcat pe ceai mai înaltă treaptă a podiumului, la 10 ani de când au început dansul de performanță.

„Sunt o multime de lucruri prin care trebuie să treci ca să devii un campion. Pe lângă pregătirea ce ţine strict de dans, sunt multe lucruri pe care trebuie să le înveţi, şi ca persoană, cum trebuie să te comporţi, atât pe parchetul de dans, cât şi în afara lui", ne spune Paul Moldovan, campion mondial la dans sportiv.

Tot în Mureș i-am găsit pe meșterii care fac lemnul să cânte. Lutieri premiați la prestigioase concursuri făuresc viori pentru cei mai mari artiști ai lumii.

În Harghita, în satul Cârța am descoperit un loc unde hocheiul este o adevărată religie. Ridicat într-o comună cu o mie de suflete, patinoarul de la Cârța este un adevarat colos printre căsuțele satului. Toți elevii de la școlile din cele 8 sate își țin orele de sport aici, pe gheață. Pe lângă ei, 100 de mici hocheiști se antrenează în fiecare zi.

Am străbătut centrul României și am adus în fața dumneavoastră poveștile necunoscute. Vi i-am prezentat pe oamenii care fac cinste țării în lumea întreagă, personaje care au ales să rămână pe aceste meleaguri. Ați văzut peisaje de o frumusețe neasemuită, bogății pe care nu știm să le folosim. Munca noastră nu a rămas fără rezultat: Brașovul a obţinut cele mai multe voturi de la telespectatorii Digi24 în bătălia județelor. În mai puțin de jumătate de an, v-am arătat o Românie altfel, România de zi cu zi, țara pe care o cunoaștem prea puțin și pentru care vrem un viitor mai bun.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...