COVASNA. Elevii claselor a-VIII-a au susţinut simularea pentru Evaluarea Naţională

Data publicării:
SIMULARE COVASNA

Vargha Agota s-a pregatit luni în şir pentru simularea de astăzi, dar tot a avut emoţii. Nu are cu cine să comunice în limba română nici acasă, nici la şcoală, aşa că atunci când trebuie să vorbească îi este foarte greu.

Agota recunoaşte că la adevărata evaluare, cea din vară, cel mai frică îi este de proba de la limba si literatura română.

În situaţia Agotei sunt sute de elevi de la secţiile de limba maghiară din Covasna, care au susţinut astăzi prima probă la simularea Evaluării Naţionale, cea de Limba şi Literatura Română. La prima parte elevii au avut de analizat poezia "Gerul", de Vasile Alecsandri, iar la partea a doua au avut de rezolvat exerciţii de gramatică. Elevii au întâmpinat cele mai multe probleme la ultimul punct, acolo unde li se cerea să compună o naraţiune despre o întamplare petrecută pe malul unei ape.

Profesorii recunosc că elevii maghiari au mari probleme atunci când trebuie să comunice în limba română. "Vorbim în limba română la orele de limba română apoi ieşim pe stradă şi nu o mai folosim. Deci ei nu sunt puşi, zilnic, în orice moment, să folosească această limbă, din păcate", declară Zoica Roman, profesor de Limba şi Literatura Română 

La Evaluarea Naţională de anul trecut, 75% dintre elevii de clasa a opta din judeţul Covasna au reuşit să obţină medii peste cinci. Cele mai slabe rezultate au fost obţinute la limba română.

Miercuri elevii vor fi testaţi la limba si literatură maghiară, iar joi este programată proba la matematică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri