Fermier român, idei elveţiene

Data publicării:
BRANZA ELVETIA
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Povestea afacerii lu Sandor începe în 2006, când Sandor a primit cadou o viţică, de la o fermă de elită, din Covasna. În trei ani, a ajuns să deţină şase animale şi s-a mutat în comuna Sânzieni, să le îngrijească. În 2012, l-a întâlnit întâmplător pe cel de la care a furat meserie: un maestru în prepararea brânzeturilor, din Elveţia.

Una din cheile succesului este ca animalele să fie perfect sănătoase, iar procesul de mulgere să fie cu totul steril. Hrana este la fel de importantă. În acest caz, vorbim despre fân de munte, care este cosit devreme şi în care sunt foarte multe plante, inclusiv plante medicinale.

Temperaturile sunt diferite şi strict controlate, în fiecare moment al ciclului de producţie. Roţile de brânză se pun la maturat numai pe poliţe din lemn de brad.

"În fiecare zi trebuiesc întoarse de pe o parte pe cealaltă, periate, trebuie să ai ... deci trebuie să ai grijă", spune Sterczer Sandor. 

Procesul de maturare durează între două luni şi doi ani. Sandor îşi vinde produsele la târgurile de hrană ecologică din judeţul Covasna şi de acasă, cu 30 de lei kilogramul. Brânzeturile cu chimion sau cele maturate în vin roşu, coniac sau wiskey sunt printre cele mai căutate produse.

"Brânza scoate aproape toate proprietăţile vinului roşu, de la culoare, deci îşi schimbă culoarea, devine negru spre violet, dar scoate şi gustul din acel vin", povesteşte Sterczer Sandor.

Şi după ce i s-a dus vestea prin judeţ, muşteriii au început să vină cu duiumul.

"Primul caşcaval a fost de fapt o brânză semi-tare, tip alb, care m-a... efectiv m-a vrăjit cu gustul", spune un client.

Vacile lui Sandor dau zilnic cel puţin 70 de litri de lapte de calitate, din care se poate face, după maturare, o roată de şapte kilograme de brânză elveţiană.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Răzvan Rădache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce înseamnă cercul roşu cu o dungă neagră pe orizontală, în trafic? Puţini şoferi ţin cont de el
Digi FM
Ce avere are Maria Shriver. Câți bani ar fi primit după divorțul de Arnold Schwarzenegger
Pro FM
Robbie Williams, dedicație în genunchi pentru Mădălina Ghenea. S-au urcat amândoi pe masă, la petrecerea unui...
Film Now
Christopher Schwarzenegger, despre transformarea sa fizică incredibilă: "Nu se întâmplă peste noapte. Încă...
Adevarul
Nu și-au permis un apartament în Marea Britanie, așa că au cumpărat un sat în Franța. Cât i-a costat
Newsweek
Unii pensionari rămân cu bani mai puțini la pensie. Când s-au pensionat? Ministerul Muncii confirmă
Digi FM
Nicușor Dan și-a arătat diploma de Bacalaureat, după viralizarea unei imagini false. Ce note a luat la examene
Digi World
Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar câteva minute pe zi. Ce beneficii aduce...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Tom Cruise, declarații rare despre fosta soție: „Este o actriță grozavă”. Actorul și Nicole Kidman au fost...
UTV
Doja Cat, apariție incendiară la Wango Tango 2025: „Vă rog doar atât: nu-mi observați implantul”