S-a prăbuşit turnul bisericii

Data publicării:
TURNUL BISERICII
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

În mai bine de jumătate de mileniu vremurile şi-au lăsat urmele adânci pe lăcaşul monument istoric iar cel mai înalt punct a devenit, în timp, şi cel mai vulnerabil. Anul trecut, pe turnul bisericii apărea o crăpătură de sus până jos, care s-a mărit de la o lună la alta.

Aşa că, după o iarnă cu temperaturi schimbătoare, cu vânt şi ploi abundente, la sfârşitul săptămânii trecute, clopotniţa bisericii fortificate s-a prăbuşit la pământ, lăsând în urmă un morman de bolovani.

"În jur la ora patru jumate, duminică după-masa, eram în grajd la vaci şi dintr-o dată am auzit un zgomot şi s-a mişcat, aşa, pământul. Când am ieşit afară deja zidul a fost... Un nor de praf şi a fost căzut pe jos", Gheorghe Savu - localnic.

De cum au auzit ce s-a întâmplat la Roadeş, reprezentanţiI Consistoriului Evanghelic din Sibiu au luat primele măsuri. Un grup de experţi - ingineri, arhitecţi şi conducerea Direcţiei de Cultură Braşov - au mers în sat ca să facă primele constatări.

"Am constatat o prăbuşire şi pentru a intra în legalitatea restaurării trebuie obţinut un aviz de urgenţă de la Direcţia pentru Cultură. Îl veţi da...acest aviz. Îl vom da, da!", Ruxandra Ştefan - director executiv Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Braşov.

Aici sunt necesare lucrări în regim de urgenţă. Inginerul venit la faţa locului este îngrijorat. Vrea să păstreze cât mai mult din structura actuală a turnului dar pagubele sunt enorme iar lucrările care se cer, pe măsură.

"Întotdeauna am avut o mare încredere în structurile istorice, dar acum simt aşa, o nesiguranţă. Ar fi bine deja astăzi să avem un constructor cu care să discutăm degajarea zonei, nişte lucrări de sprijinire interioară, exterioară", Bodor Csaba - inginer constructor. 

Biserica a fost inclusă încă din noiembrie 2014 într-un amplu proiect de reabilitare a fortificaţiilor evanghelice din Transilvania, cu bani de la Uniunea Europeană. Pentru că vremea a luat-o înaintea experţilor proiectanţi, pentru acest monument se caută alte surse de finanţare, de la asociaţiile saşilor plecaţi din România.

"Nu mai putem aştepta dacă fondurile o să vină peste un an sau doi, noi aici luăm măsuri urgente de a conserva şi de a reface turnul.  Se aşteaptă un raport din partea noastră la o asociaţie din Germania care acum au o întâlnire, mâine chiar şi se aşteaptă raportul ca, eventual, să se facă o colectă în regim de urgenţă",  Emil Crişan - arhitectul Consistoriului Superior Evanghelic Sibiu.

Fortificaţia de la Roadeş a fost construită în jurul secolului al XV-lea şi are o importanţă deosebită în rândul fortificaţiilor săseşti. De la construcţie şi până astăzi, nu s-a mai intervenit în niciun fel pentru conservarea bisericii.

"Este un monument istoric de categorie A.  Cel mai important lucru, aici, după părerea noastră, a fost identificarea picturii murale care datează, probabil, din perioada de dinaintea reformei, după anul 1400",  Gheorghe Mitran, expert în monumente istorice.

În cadrul aceluiaşi proiect al Bisericii Evanghelice au fost restaurate până acum 20 de fortificaţii din Transilvania. Alte 18 monumente aşteaptă să fie incluse în circuitul turistic dintre care 12, doar în judeţul Braşov. Printre ele se numără bisericile din Codlea, Hărman, Prejmer, Sânpetru, Rupea şi Homorod. De aproape 10 milioane de euro ar fi nevoie pentru restaurarea lăcaşelor de cult.

Reporter: Sorina Secelean
Operator Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Detalii cumplite! Ce a făcut-o pe ursoaică să renunţe la atacul din Predeal. Cum l-a sfâşiat pe şeful...
Digi FM
A fost ridicat premiul de peste 6 milioane de euro de la Loto 6/49. Cine este câştigătorul
Pro FM
Kanye West spune că nu a vrut copii cu Kim Kardashian: "Nu mi-am dorit copii cu această persoană după primele...
Film Now
Schimbări majore pentru următorul film James Bond. Ce planuri ar avea noua conducere a francizei
Adevarul
Lecția ucraineană pentru armatele europene: „Războiul cu o superputere fără să ai superioritate aeriană și...
Newsweek
Adio, pensii speciale de 22.000 lei pe lună. Vor fi supra-impozitate și recalculate. Care e formula?
Digi FM
Cum a convins-o Salman Khan pe Iulia Vântur să se apuce de muzică în India: "Mi-au trebuit ani să dovedesc...
Digi World
De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul...
Digi Animal World
Momentul când o cățelușă imploră ajutor după ce puiul ei a fost lovit de o mașină: „A fost prima dată când...
Film Now
Harrison Ford și Calista Flockhart, un cuplu ca oricare altul. Sărut tandru în metroul din New York, călători...
UTV
Connect-R îi cere scuze lui Tudor Chirilă. „Nu vreau ca el să rămână cu această etichetă de om care...