Sinaia răsună pe acorduri de jazz şi muzică clasică

Data publicării:
JAZZ SINAIA

Muzicieni de pe toate continentele au ajuns aseară în Sinaia. Printre ei, şi Remus Azoiţei, violonist de origine română stabilit de 16 ani în Marea Britanie, unde este şi profesor de vioară, la Academia Regală de Muzică din Londra. Muzicianul a venit însoţit de studenţii săi.

"Am avut cereri atât de multe încât a trebuit să închidem clasa, pur şi simplu. Clasa mea, de 15 studenţi, a fost închisă de la sfârşitul lui ianuarie", Remus Azoiţei - violonist.

Lavinia este stabilită de zece ani, cu familia, în Canada. Anul trecut, a participat pentru prima dată la Europa Fest, unde l-a cunoscut pe Remus Azoiţei.

"Eu am un dor mare de România şi de Europa aşa că, când am văzut tabăra am zis că nu pot să lipsesc. E o oportunitate să mă întâlnesc cu tot felul de muzicieni, din toată lumea, chiar anul trecut am întâlnit un flautist din Africa de Sud. A fost o experienţă foarte plăcută", Ana Lavinia Vlad.

Festivalul include şi Summer Music Academy - Sinaia, în cadrul căruia studenţii au şansa să ia lecţii de la cei mai buni muzicieni din lume.

"Educaţia prin muzică este un proiect foarte important, care se întinde pe parcursul unei vieţi întregi. De fiecare dată când predau ceva, învăţ şi eu, de asemenea, lucruri noi. Este un mix de idei şi, de fapt, încerc să le explic studenţilor cum să evite greşelile pe care le-am făcut eu la vârsta lor. Încerc să le ofer sfaturi bazate pe exemple concrete, pe care să se sprijine în călătoria lor prin viaţa îmbinată cu muzica", Paul Edmund Davis.

De la un an la altul, organizatorii se bucură de un succes tot mai mare. Cel mai bun exemplu este ediţia de anul trecut.

"Dacă mai aveam o sală pe lângă cei care au intrat era perfect. Şi la concertul din parc toate locurile, scaunele puse de Primărie au fost ocupate şi lumea stătea pe iarbă, pe bănci, sprijiniţi de copaci, parcul era plin în faţa Cazinoului. Poate lumea se pricpee mai puţin sau poate vrea să cunoască acest fenomen mai bine. Sau poate chiar se pricepe", Luigi Gageos - directorul EuropaFest Summer Edition.

În cadrul festivalului se vor ţine şase concerte. Primul va fi susţinut de profesorii invitaţi şi va avea loc la Castelul Peleş, sâmbătă, de la ora 18:00. Pe 21 iulie, la aceeaşi oră, muzica va coborî în stradă, la Cazino Sinaia. Gala EuropaFest va fi susţinută pe 24 iulie, tot la Castelul Peleş, iar în 25 iulie, ultimul concert va avea loc la Biserica Catolică din Sinaia. De 11 ani, EuropaFest este organizat sub patronajul Casei Regale a României.

Reporter: Sorina Secelean - Operator: Alexandru Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mesajul cutremurător transmis de Regele Charles, după ce s-a aflat de înmormântare. Nu i-a fost uşor să...
Digi FM
Ce îl enervează pe Smiley la Gina Pistol: „Nu suport”. Cei doi s-au căsătorit în urmă cu doi ani
Pro FM
Charlize Theron, super distracție cu fiicele ei, la un concert Dua Lipa. "Ești cea mai cool!", i-a transmis...
Film Now
Cum arată Chuck Norris în 2025, la 85 de ani. Imagini de colecție cu celebrul actor
Adevarul
Româncă stabilită în Canada: „Costul traiului zilnic s-a dublat comparativ cu acum cinci ani”
Newsweek
Pensie mai mare cu 200 lei pentru o categorie de pensionari. Casa de Pensii anunță norocoșii
Digi FM
Gheorghe Gheorghiu parcă a întinerit după ce s-a căsătorit și a slăbit 25 de kilograme. În ianuarie a...
Digi World
De ce a fost numită 1 aprilie Ziua păcălelilor. Cum a fost aleasă data în care se fac cele mai multe glume și...
Digi Animal World
Momentul când o cățelușă imploră ajutor după ce puiul ei a fost lovit de o mașină: „A fost prima dată când...
Film Now
Dolph Lundgren, cu soția și fiica, ambele de aceeași vârstă, la restaurant. E cu 39 de ani mai mare decât...
UTV
Cum a sărbătorit Andreea Sasu ziua de naștere alături de Philipp Plein. „Mulțumesc că mă faci să mă simt...