Altruism în lumea animalelor

Data publicării:
soareci

De mai bine de 25 de ani, profesorul Lee Alan Dugatkin de la Universitatea din Lousiville studiază bunătatea și altruismul, iar rezultatele studiilor pe animale au fost surprinzătoare: șoarecii, de exemplu, sunt capabili să înțeleagă suferința semenilor și chiar să acționeze, cu scopul de a-i ajuta când aceștia sunt în pericol. Astfel, un cobai încearcă să își elibereze prietenul captiv în cușcă. Odată eliberat, acesta şi-a arătat recunoștința.

"(n.r Animalele) țin evidența celor care sunt alături de ele și a celor care cooperează și, de exemplu, este mult mai probabil să interacţioneze în viitor cu cei despre care își amintesc că au fost buni cu ei decât cu cei care nu au fost", a afirmat Lee Alan Dugatkin, profesor la Universitatea din Louisville.

Cercetările au arătat că, pentru altruism, există chiar și o ecuație cu care se poate calcula dacă și cât de mult un om sau un animal este dornic să ajute.

"De obicei, a fi bun presupune să faci ceva ce nu ar trebui să faci în mod normal. Astfel, dacă salvezi pe cineva dintr-un incendiu, este ceva foarte costisitor. Trebuie să măsori costurile, să evaluezi beneficiile, iar dacă faci asta și ai coeficientul de apropiere a celor doi indivizi, poți face o ecuație și apoi o predicție legată de momentul în care vei vedea bunătatea. Și poți face asta cu orice specie, nu doar oameni", a mai spus profesorul.

Rezultatele cercetării au fost prezentate studenților și cadrelor didactice de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

"Atât animalele, cât și oamenii au aceste capabilități sau abilități de a se comporta într-o manieră pozitivă față de apropiații lor. Înțelegând aceste mecanisme, putem și noi oamenii, chiar dacă suntem o specie mai complexă, să conștientizăm că avem aceste abilități", a precizat Alina Rusu, organizator al conferinţei de la Cluj.

Conferința la care a fost prezentat studiul american face parte din Zilele Interdisciplinare ale Științei, organizate de Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri