O afacere dulce

Data publicării:
311214 TURTA DULCE
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Formele pe care le ia turta tradiţională făcută la Bonţida aduce zâmbetul pe chipul copiilor şi le stimulează imaginaţia. Să aleagă între brăduţi, oameni de zăpadă sau clopoţei este o decizie serioasă de luat.

Turta dulce care îi încântă atât de mult pe copii este preparată în Bonţida, o comună la 30 de kilometri de Cluj-Napoca. Attila Rigo a moştenit reţeta pe care o foloseşte de la bunica lui, care până la 80 de ani a făcut zilnic turtă tulce. Pe lângă cuişoare şi scorţişoară, Attila Rigo spune că ingredientul care dă prăjiturii un gust deosebit este mierea. „Această reţetă, din spusele bunicii, este o reţetă tipic săsească. Turta dulce la noi în familie este o tradiţie de cel puţin 80-90 de ani. Bunica mea la vâsrta de 20 de ani, având trei copii s-a duc în Cluj, la Neigel, era un mare turtar la care a făcut în jur de trei ani de zile o perioadă de a învăţa această meserie” povesteşte acesta.

Aluatul este făcut doar din ingrediente naturale, iar odată pregătit, este întins şi tăiat în forme de sezon. Stropită cu puţină apă, prăjitura este pusă în cuptor, iar opt minute mai târziu, turta dulce este gata pentru decorat. De această îndeletnicire se ocupă fiica şi soţia lui Rigo Attila, care după, 20 de ani de când au această afacere, au deprins toate tainele şi pot să coloreze câteva sute de bucăţi de turtă dulce pe zi. „Toată lumea pune mâna şi sufletul. Fără să pui suflet nu poţi să realizezi nimic. Luăm turta dulce în mână şi ce ne vine pe moment. Nimic prestabilit. Anul acesta, încercăm să realizăm globuri, să împodobim bradul cu globuri de turtă dulce” spune soţia bucătarului, Rigo Ildi.

Turta dulce din Bonţida a devenit în timp nelipsită de la târgurile de profil, iar rafturile cu produse se golesc repede, mai ales că bucăţile delicioase nu costă mai mult de 3-5 lei. Prăjitura colorată este un cadou ideal de sărbători, mai ales că îşi păstrează forma şi gustul luni întregi după ce a fost cumpărată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Gestul făcut de Nicușor Dan când a fost întrerupt de fiica sa! Ce nu s-a văzut la TV, imaginile vorbesc de la...
Digi FM
Cum a fost surprinsă Delia în direct la Digi 24, la învestirea lui Nicușor Dan. Durerea s-a văzut pe chipul...
Pro FM
Smiley și Gina Pistol au sărbătorit doi ani de la nuntă. Mesajul ironic postat de artist pe internet: „Doar...
Film Now
Lindsay Lohan, adevărul despre spectaculoasa ei transformare de look. Secretul chipului atât de diferit...
Adevarul
Cel mai spectaculos pod din nord-vestul României, finalizat la Satu Mare. Ce nume poartă podul hobanat
Newsweek
Veste proastă: Doar 1% din pensii au fost recalculate la Mica Recalculare. Când vin pensiile mărite?
Digi FM
Ilona Brezoianu este însărcinată. Mesajul inedit prin care a dat vestea: "O să facem un copil cu nasu' mare"
Digi World
Sfârșitul Universului va veni mai devreme decât se prevedea, cred oamenii de știință olandezi
Digi Animal World
Reacția unui câine când vede un dinozaur de jucărie. Imaginile sunt virale: „De mult nu am mai râs așa”
Film Now
Miriam Margolyes, îndrăgita actriță din „Harry Potter”, și-a îngrijorat fanii: „Nu mai am mult de trăit. Nu...
UTV
Ilona Brezoianu este însărcinată! Actrița a publicat primele imagini cu ecografia bebelușului