Praful saharian, monitorizat la Cluj

Data publicării:
PRAF SAHARIAN-1

"Avem un sistem care ne ajută să determinăm altitudinea straturilor de aerosol din atmosferă. În cazul acestor zile, este vorba despre praful saharian, bineînţeles", a declarat Horaţiu Ştefănie, doctorand la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului.

Cercetătorii clujeni au urmărit stratul de praf încă de vineri.

"Datorită faptului că pe stratul de praf s-au format nori, intensitatea acestui praf este mult mai puternică... dacă se formau mai mulţi nori şi se forma ploaie, apărea fenomenul de ploaie murdară", a mai explicat Horațiu Ștefănie.

În anumite circumstanţe, praful saharian poate avea efecte nocive asupra organismului uman.

"Efectele negative pot să fie dacă ajunge praful la nivelul solului, pentru cei cu boli pulmonare, pentru bătrâni şi copii, dar doar dacă depăşesc concentraţiile maxime admisibile", a precizat Torok Zoltan, doctor inginer în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului. Este vorba despre 50 de micrograme de praf pe metrul cub, însă această concentraţie nu a fost atinsă anul acesta.

Pe de altă parte, specialiştii în domeniu susţin că astfel de fenomene se întâlnesc în general primăvara, când sunt furtuni în Sahara, care pot aduce acest praf peste Europa. Cercetătorii au observat şi nori Cirrus, la altitudini de 9-11 km, şi alte formațiuni noroase în formare, la altitudini de 4 km.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri