Proiect european de 18 milioane de lei la UMF Cluj. 230 de cadre medicale vor fi pregătite pentru bolile cardiace la copii

Data publicării:
UMF

80 de medici şi 150 de asistente vor beneficia de instruire în cadrul proiectului european, pentru a putea diagnostica şi trata bolile cardiace la copii. Totodată, vor avea loc şi mai multe operaţii demonstrative, la Institutul Inimii din Cluj-Napoca. Proiectul mai prevede şi achiziţionarea unor echipamente medicale, printre care un aparat de circulaţie extracorporală, un ecocardiograf şi mai multe monitoare.

"Un anumit număr de aparate, de strictă necesitate, vor veni ca şi ceva nou în institutul nostru sau vor înlocui o parte din aparatura care este deja uzată şi care vor ajuta la un diagnostic mai bun al copiilor şi un tratament chirurgical mai bun al copiilor cu malformaţii congenitale", a afirmat Adrian Molnar, managerul Institutului Inimii din Cluj.

Medicii spun că aceast proiect este o necesitate, în contextul în care la Institutul Inimii din Cluj, din cauza numărului insuficient de specialişti, a scăzut numărul de intervenţii chirurgicale la copii, de la 120 în urmă cu 2 ani, la 80 în prezent.

"În România, există trei chirurgi seniori care fac această meserie: sunt eu la Cluj, doctorul Horaţiu Suciu la Tîrgu Mureş şi colegul nostru care a plecat de aici la Bucureşti, Mircea Cotul. Sigur că noi formăm tineri în permanenţă, dar acesta este un proces de durată, care trebuie să se desfăşoare în paralel nu cu un singur om, ci cu o echipă întreagă", a spus Manuel Chira, chirurg pediatru.

Cursurile vor începe în aproximativ două luni, iar termenul de implementare a proiectului european este de 10 luni.

"A fost ideea medicilor pediatri, a reţelei de pediatrie din Cluj, lucru firesc în contextul în care aceste boli se manifestă în anii copilăriei şi cum ei se confruntă cel mai adesea cu acest lucru, au găsit de cuviinţă să lanseze acest proiect, care îşi propune creşterea competenţei tuturor specialiştilor implicaţi în îngrijirea acestor copii", a afirmat Valentin Cernea, prorector al UMF Cluj.

În cadrul aceluiaşi proiect, 20.000 de copii din Transilvania vor fi testaţi gratuit pentru depistarea problemelor cardiace. În România, statisticile arată că peste 5.000 de copii cu boli cardiace mor în fiecare an, pentru că nu sunt diagnosticaţi şi trataţi la timp.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Tesla i-a salvat viața în mijlocul incendiului din Los Angeles: Funcția secretă care l-a ajutat să scape din...
Digi FM
Ce este „Schema 1800”, noua înșelătorie care circulă pe WhatsApp
Pro FM
Anca Țurcașiu, mesaj emoționant din Filipine, unde e în concediu: „Există dragoste!” Fanii: „V-ați găsit la...
Film Now
Maria Shriver, imagini sfâșietoare cu dezastrul lăsat în urmă de incendiile din Los Angeles: „Oamenii au...
Adevarul
„Al doilea creier”. Medicul explică de ce sănătatea intestinală are un impact direct asupra stării noastre...
Newsweek
Cum poți lua pensia mai devreme și fără bătăi de cap? 2.500.000 pensionari au ales această opțiune
Digi FM
Kate Middleton împlinește 43 de ani. Ce planuri ar avea prințesa de Wales după ce a scăpat de cancer
Digi World
Rezultatul uimitor al unui singur pahar cu lapte băut zilnic. Calciul din lapte ne poate proteja de o boală...
Digi Animal World
Momentul când un pompier mângâie un câine în timp ce se luptă cu incendiu din Los Angeles. Imaginile sunt...
Film Now
De ce s-a simțit „ușurată” fosta soție a lui Hugh Jackman când a văzut pozele cu el și noua lui iubită: "A...
UTV
Cu cine isi petrece Mario Fresh vacanta din Bali