Propunere: bacşişul, pe nota de plată

Data publicării:
BACSIS
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Astfel de scenarii, în care clienții nu știu cât bacșiș trebuie să lase chelnerului, ar putea să dispară dacă propunerea va fi acceptată de Ministerul Finanțelor. Aceasta prevede ca bacșișul să fie trecut pe bonul fiscal, iar fiecare restaurant să afișeze valoarea acestuia.

"Să fie scutit de impozit pe venit și pe profit la firme, depinde de tipul firmei, să fie scutit de TVA și să fie taxat cu o sumă minimală, chiar și numai cu impozitul pe venit, cel mult cu contribuția de asigurări de sănătate, deși ar fi bine, pe o perioadă de măcar de 5 ani, până când toată lumea se obișnuiește ca acest bacșiș să fie trecut pe bon fiscal", este părerea lui Dan Mureșan, vicepreședinte CNIPMMR.

Patronii de localuri nu sunt însă convinși că ideea îi va ajuta și consideră că le va da mai mult de lucru.

"E o idee bună, pentru că ne împinge într-o direcție mai corectă, dar mi se pare că se cere prea mult de la angajatorii din domeniul HoReCa. Adică pe baza celor înțelese, se taxează venitul respectiv, deci angajatorul va avea responsabilitatea să țină administrația și registrele respective pentru cine și cum a încasat bacșișul respectiv", a afirmat Hanga Boroș, proprietarul unui restaurant.

Chelnerii nu sunt nici ei entuziasmați, pentru că banii nu le-ar mai veni direct, la finalul turei de lucru, ci ar intra într-un circuit birocratic.

"Într-adevăr, am putea obține bacșiș de la persoanele care de obicei nu lasă, dar în în principiu, nu cred că sumele, sumele pe care le câștigăm din bacșiș sunt atât de mari încât să poată fi impozitate. La sfârșit, am rămâne cu aproape nimic", este de părere Alexandra Ungur, care lucrează ca ospătar.

"La o notă de 8 euro sau ceva de genul acesta, câteodată lași bacșiș de 2 euro dacă ești într-o pasă bună sau dacă chelnerița e într-o pasă bună", a afirmat clientul unui local.

"Dacă este o sumă impusă de către restaurant și este 10 sau 15% este mai ușor să dai banii chelnerului", este părerea unei cliente.

"Ar trebui să fie la decizia mea cât aș vrea să pun chelnerului. Dacă mi-a plăcut chelnerul, cu atât mai mult, dacă nu, cu atât mai puțin să las un bacșiș", a afirmat un tânăr.

Cum în prezent bacșișul nu este reglementat de codul fiscal, restaurantele în care inspectorii administrației fiscale găsesc asupra chelnerilor mai mulți bani decât cei trecuți în casa de marcat riscă sancțiuni ce pot ajunge chiar la închiderea unității timp de trei luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
Digi FM
Andreea Marin, primele declarații despre despărțirea de Adrian Brîncoveanu: „Este adevărat, eu am luat...
Pro FM
Kanye West o plătește pe Bianca Censori pentru aparițiile controversate. Apropiat: „Ea controlează totul și...
Film Now
Regizorul James Gunn l-a reconstruit pe Superman pentru marile ecrane: Am simţit presiunea mereu. A fost o...
Adevarul
Recomandările Europei pentru România, traduse de un cunoscut economist: „Concediați 20% din bugetari...
Newsweek
Când Guvernul punea CASS la pensie, şefii din instituțiile de stat și-au mărit salariile de 5 ori
Digi FM
Admitere liceu 2025: cum se calculează media și ce trebuie să știe elevii după Evaluarea Națională
Digi World
Studiul de ultimă oră care schimbă profund ceea ce se credea despre capacitatea creierului adult de a genera...
Digi Animal World
Cinci papagali, recent donați la o grădină zoologică din Anglia, au înjurat vizitatorii. Angajații, nevoiți...
Film Now
Era frumușelul din Baywatch, dar s-a retras din actorie acum 20 de ani. Cu ce se ocupă azi David Charvet: Nu...
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu