S-a redeschis fabrica de brânză de la Ţaga

Data publicării:
branza taga
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Fabrica de la Ţaga, unde în urmă cu 60 de ani a fost produsă pentru prima dată celebra brânză de Năsal a reînceput producţia după 17 luni de pauză. Redeschisă sub numele de Fabrica de Brânzeturi Transilvania, aceasta este administrată acum de o asociaţie de fermieri. Ei au închiriat fabrica de la compania olandeză şi vor produce brânza sub brandul Năsal.

"Fermierii din cooperativă au know how-ul pentru a produce aceste brânzeturi. În al doilea rând, au avantajul proximității, sunt aici în zonă și nu putem nega că ei sunt furnizorii de lapte", a afirmat Felix Arion, managerul asociației de fermieri.

Cei 50 de fermieri vor trimite în fiecare zi lapte proaspăt provenit de la 2.000 de vaci, cu cisterne speciale spre fabrica de brânzeturi din Ţaga.

"În fabrica de la Ţaga, unde noi suntem parteneri și unde efectiv vom prelucra laptele, se vor prelucra 4.000 de litri pe schimb. Această este capacitatea fabricii", a precizat Călin Fargaciu, fermier. 

"Contribui cu întreagă cantitate de lapte pe care o am. O dau la cooperativă. Cam în jur la 800 de litri pe zi de lapte", a spus Dumitru Sabo, şi el fermier.

Rețeta brânzei de Năsal va rămâne însă neschimbată. Produsă în grota de 125 de metri la o temperatură de 14 grade, aceasta trebuie întoarsă o dată la trei zile pentru a se matura uniform.

"Secretul branzei de Nasal e tocmai această grotă. Sunt microorganismele care se dezvoltă în pereții acestei grote și sporii care ajung pe suprafața brânzei care duc la dezvoltarea mucegaiului. Din momentul în care a fost produsă, mai urmează 16 ore sărare umedă, după care ajunge pe raft, iar până la livrare, sunt aproximativ 20 - 22 de zile", a explicat Vasile Buzan, tehnician.

Primele cutii de lemn în care se va vinde celebra brânză de Năsal vor ajunge pe rafturile magazinelor din România în luna decembrie. În fabrica de la Ţaga vor mai fi produse şi alte două sortimente de brânzeturi maturate, Alpina şi Montana.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ilinca Simion, prinsă cu minciuna! Adevărul despre soţia lui George Simion, trecutul şi studiile urmate
Digi FM
George Simion, comentariu deplasat despre Nicușor Dan: “Aveți un candidat pe care-l susțineți. E autist...
Pro FM
Sean Penn rupe tăcerea după ce Madonna l-a numit „iubirea vieții ei”: „Nu ne-a luat mult să realizăm adevărul”
Film Now
Dakota Johnson, sinceră ca niciodată: „A iubi pe cineva e cel mai înfricoșător și frumos lucru!” Actrița are...
Adevarul
Un medic urolog explică de câte ori pe zi e normal să mergi la toaletă, în funcţie de vârstă
Newsweek
Ce se întâmplă cu pensiile pe luna iunie? Guvernul face anunțul așteptat de 4.900.000 pensionari
Digi FM
Eugen Cristea, după moartea soției sale, actrița Cristina Deleanu: “O durere sfâșietoare. Nu a suferit mult...
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Cum arată partenerul ideal pentru Sofía Vergara: „Să aibă la fel de mulți bani ca mine sau mai mulți, altfel...
UTV
Salma Hayek, pe coperta Sports Illustrated Swimsuit 2025: „Am aproape 60 de ani, nici nu mi-ar fi trecut prin...