Un cercetător vrea să salveze de la dispariţie mărul românesc

Data publicării:
140414 MARUL ROMANESC
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Acesta are deja o livadă cu 200 de pomi, din 20 de soiuri de mere şi pere româneşti. Bărbatul se află însă în continuare în căutarea soiurilor pe cale de dispariţie.

Astfel este mărul din soiul "Cormoş", care creşte în livada lui Pavel Oltean de 70 de ani. Acesta are însă origini mult mai vechi.

"L-am adus aici pădureţ, sălbatic. L-am pus toamna şi primăvara un vecin l-a altoit. Şi de atunci fac mere, câte 20-30 de mere pe unul", spune Pavel Oltean.

Acest soi, ca de altfel toate cele tradiţionale româneşti, sunt rezistente la boli.

"Sunt mai sănătoase, în sensul că sunt mai puţin stropite, poţi să obţii mere biologice, cum se spune acuma, modern, de pe aceste soiuri, pentru că un măr de tipul acesta nu trebuie stropit chimic", precizează Cosmin Sicora, directorul Centrului de Cercetări Biologice Jibou.

Mărul "Cormoş" a fost altoit în livada din Grădina Botanică din Jibou, alături de ceilalţi meri şi peri autohtoni.

"Formarea coroanei o să îmi dureze în jur de 3 ani. Deja în al treilea an, o să am câteva fructe. Dar deja din anul patru, intră pe rod", explică inginerul Iosif Soos. 

Pentru ca merii autohtoni să nu se piardă în timp, cercetătorul are nevoie de 100.000 de euro, pentru a studia identitatea genetică a soiurilor.

"E nevoie pentru acea identificare genetică de aparatură, specialişti avem, deci avem oameni care pot să facă lucrul acesta, de anumite substanţe. Un pic de finanţare ne trebuie şi ne-ar prinde bine, dar încercăm, deocamdată mergem pe picioarele proprii", explică Cosmin Sicora, directorul Centrului de Cercetări Biologice Jibou.

"Am avut o vizită a comisarului european Cioloş, care a fost foarte impresionat de ce a văzut şi a spus că o să ne susţină. Când? Nu ştim", spune Felician Mateyas, director economic la Grădina Botanică din Jibou.

Cercetătorul sălăjean vrea să extindă proiectul şi pe alte specii de pomi fructiferi din Transilvania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât costă vinieta pentru Bulgaria pentru 7 zile sau o lună. Prețurile actualizate în 2025
Digi FM
Internauții, după ce Nicușor Dan a fost pozat într-un magazin ieftin: "În țara unde Ciolacu poartă pantofi...
Pro FM
16 ani fără Michael Jackson. Cauza morții "regelui muzicii pop" și detalii tulburătoare din ultimele sale...
Film Now
Actorul care l-a interpretat pe puștiul din „Jaws” a rămas cu traume: „Nu am mai intrat în apă ani de zile”
Adevarul
Turiști români, uimiți de prețul apei în supermarketurile din Grecia: „La noi e pe prăduială”
Newsweek
Surprize pe talonul de pensie: cine pierde și cât. Sunt câte 20.000 pensionari în fiecare județ
Digi FM
Jeff Bezos se căsătorește cu Lauren Sánchez. Cine este MacKenzie Scott, fosta sa soție și una dintre cele mai...
Digi World
Cât de des ar trebui să-ți speli părul? Greșeala pe care mulți o fac
Digi Animal World
Momentul când un șoim atacă o vulpe pe o plajă din din California. Imaginile sunt virale
Film Now
Sami, fiica lui Charlie Sheen, are probleme de sănătate după ce și-a pus implanturi mamare la doar 19 ani: „O...
UTV
Dragoș Bucur și Dana Nălbaru își țin copiii departe de rețelele sociale: „N-au acces la social media”