Vor mai mulţi bani pe terenuri

Data publicării:
teren gilau

Parcela de aproape un hectar pe care o deţine Gheorghe Maier era în urmă cu câţiva ani singura sursă de venit a familiei. Acum, bărbatul este nemulţumit că terenul pe care l-a moştenit nu-l poate lăsa, la rândul său, urmaşilor. Cei care execută lucrările la autostradă au intrat cu buldozerul şi i-au distrus aproape jumătate din suprafaţă.

"Noi înţelegem foarte bine că această autostradă este de interes naţional şi este un obiectiv de interes naţional care nu poate fi oprit şi până la urmă tot se va face, dar nu vrem să rămânem nici noi chiar aşa în bătaie de joc, e vorba de un teren şi un pământ pe care îl moştenim de la bunici şi pe ei i-au costat, poate şi-au tras de la gură şi au făcut sacrificii", a afirmat acesta.

În aceeaşi situaţie se află zeci de ţărani din comună.

"Ne-au derutat şi ne-au deranjat enorm de mult pentru că ne-au luat sufletele, sufletele ni le-au luat pentru 40 de bani, metru pătrat", spune un localnic.

"Eu bătrân, dar copiii mei să meargă să pună un strat, o ceapă, un morcov, un pătrunjel, unde-l pun? Pe casă? Deasupra? Să-mi cumpere grădină domnule", spune altul.

"0,46 de bani pe metru pătrat? Nu-i bine. Alţii unde s-a făcut autostrada au luat bani bine, cu ăia... dar nu la noi, aici", susţine un alt proprietar de teren.

Decişi să acţioneze Compania de Autostrăzi în judecată, sătenii şi-au făcut o asociaţie a expropriaţilor, în încercarea de a primi despăgubiri mai mari pentru terenurile pe care le deţin.

"Această asociaţie, prin comitetul ei, va încerca primele negocieri cu expropriatorul, expropriatorul fiind, de data aceasta ANDNR-ul. În jurul Braşovului s-a ajuns la 200 de euro pe metru pătrat şi noi primim 40 de bani, ceea ce este inacceptabil şi-atunci vom încerca la început o negociere şi dacă nu, vom merge în instanţă de judecată", a declarat Nicolae Şandor, preşedintele Asociaţiei expropriaţilor.

"N-o să ne oprim, până la Strasbourg sau la forurile superioare, să arătăm ce bătaie de joc e asupra ţăranului care, din păcate, din asta trăieşte sau mai are o pensie de 200, 300 şi din asta trăieşte. Ori dacă şi acest teren i-l ia cu preţul ăsta, el devine muritor de foame", afirmă Dumitru Sfârlea, primarul comunei Gilău.

În luna mai a acestui an, Guvernul a aprobat demararea procedurii de expropriere pe raza comunelor Gilău şi Gârbău din judeţul Cluj, pentru continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania. Vor fi expropriate peste 600 de terenuri din aceste comune. Suma alocată pentru despăgubiri este de 658.000 de lei, pentru o suprafaţă totală de 89 de hectare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri