Degustătorul de vinuri. Meseria de oenolog, complexă, cu mari responsabilităţi dar şi cu multe satisfacţii

Data publicării:
radulescu oenolog

Ionuţ Rădulescu are 35 de ani şi este unul dintre cei şase oenologi ai cramei din localitatea Murfatlar. A absolvit Facultatea de Industrie Alimentară din Galaţi şi a iubit mereu această ramură extrem de importantă a industriei alimentare. Practică meseria de oenolog de mai bine de zece ani. Acuitatea senzorială este una dintre cerinţele esenţiale pentru degustători.

Ionuţ Rădulescu, oenolog: "O parte din lucrările pe care le faci asupra vinului le faci efectiv din ce ai simţit. Măcar înainte de degustare să ocoleşti mâncărurile foarte picante, ceapa, usturoiul. Ar fi bine nici să nu fumezi, să nu bei cafea, pentru că toate aceste lucruri îţi diminuează din acurateţea şi calitatea ta ca şi degustător".

Contrar aşteptărilor, meseria de oenolog nu se rezumă doar la a degusta produsul finit.

Munca este, de cele mai multe ori, epuizantă şi se desfăşoară în vii, printre butoaie de stejar şi cisterne, dar şi departe de casă, la concursuri şi târguri internaţionale.

În mare parte, premiile câştigate de cramă la concursurile mondiale de profil i se datorează şi oenologului.

Ionuţ Rădulescu, oenolog: "În pahar avem un rosse din gama Leat 6500 de origini, un vin premiat la concursul de la Bruxelles. Este un cupaj între Fetească neagră rosse si Cabernet Sauvignon. Procentele sunt de 60% CS şi 40% Fetească neagră".

Într-adevăr, degustarea vinurilor este o parte integrantă a meseriei de oenolog, fără de care nu poţi lucra în acest domeniu, dar munca într-o cramă are foarte multe laturi.

Ionuţ Rădulescu, oenolog: "Dimineaţa începe cu recoltat de probe, cu degustarea vinurilor, cu conceperea unei note de lucru care trebuie să o execuţi împreună cu colegii din cramă de-alungul zilei, alimentare de îmbuteliere...foarte, foarte multe lucruri".

La fiecare trei ani, un degustător este re-testat pentru acuitatea senzorială, iar trei rateuri consecutive la concursurile internaţionale de profil atrag excluderea din branşă.

La finele anului 1998, în România, viile ocupau o suprafata de aproape 250.000 de hectare, cu o productie de circa 6.500.000 de hectolitri.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce pensie primești dacă ai muncit 15 ani. Suma oficială în 2025 pentru stagiul minim de cotizare
Digi FM
Tragedia tinereții lui Val Kilmer: și-a pierdut fratele mai mic, care s-a înecat în piscină: "Nu am revenit...
Pro FM
Starea de sănătate a lui Julio Iglesias, tot mai fragilă: „De la brâu în jos, are 500 de ani”. Afecțiunea...
Film Now
John Cena a avut cancer de piele de două ori. "Îndrăgostit de soare", nu și-a protejat pielea în tinerețe...
Adevarul
Lista neagră a lui Trump. „Țările care joacă murdar”, pedepsite de președintele SUA
Newsweek
Șmecheria prin care România păstrează pensiile speciale de 20.000 lei, deși UE a cerut să le tăiem
Digi FM
O elevă de 15 ani a leșinat în timpul orei de biologie, la un liceu din Botoșani. Ce au descoperit medicii
Digi World
De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul...
Digi Animal World
Un produs popular pentru câini ar putea declanșa „sindromul vârcolacului”. Ce simptome prezintă patrupedele...
Film Now
Rosamund Pike, „terifiată” când a filmat scena intimă cu Pierce Brosnan în „Die Another Day”. Avea 22 de ani
UTV
Delia, atacată de câini în parc. Artista s-a urcat într-un copac: „M-am zgâriat, m-am făcut praf...”