Degustătorul de vinuri. Meseria de oenolog, complexă, cu mari responsabilităţi dar şi cu multe satisfacţii

Data publicării:
radulescu oenolog
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Ionuţ Rădulescu are 35 de ani şi este unul dintre cei şase oenologi ai cramei din localitatea Murfatlar. A absolvit Facultatea de Industrie Alimentară din Galaţi şi a iubit mereu această ramură extrem de importantă a industriei alimentare. Practică meseria de oenolog de mai bine de zece ani. Acuitatea senzorială este una dintre cerinţele esenţiale pentru degustători.

Ionuţ Rădulescu, oenolog: "O parte din lucrările pe care le faci asupra vinului le faci efectiv din ce ai simţit. Măcar înainte de degustare să ocoleşti mâncărurile foarte picante, ceapa, usturoiul. Ar fi bine nici să nu fumezi, să nu bei cafea, pentru că toate aceste lucruri îţi diminuează din acurateţea şi calitatea ta ca şi degustător".

Contrar aşteptărilor, meseria de oenolog nu se rezumă doar la a degusta produsul finit.

Munca este, de cele mai multe ori, epuizantă şi se desfăşoară în vii, printre butoaie de stejar şi cisterne, dar şi departe de casă, la concursuri şi târguri internaţionale.

În mare parte, premiile câştigate de cramă la concursurile mondiale de profil i se datorează şi oenologului.

Ionuţ Rădulescu, oenolog: "În pahar avem un rosse din gama Leat 6500 de origini, un vin premiat la concursul de la Bruxelles. Este un cupaj între Fetească neagră rosse si Cabernet Sauvignon. Procentele sunt de 60% CS şi 40% Fetească neagră".

Într-adevăr, degustarea vinurilor este o parte integrantă a meseriei de oenolog, fără de care nu poţi lucra în acest domeniu, dar munca într-o cramă are foarte multe laturi.

Ionuţ Rădulescu, oenolog: "Dimineaţa începe cu recoltat de probe, cu degustarea vinurilor, cu conceperea unei note de lucru care trebuie să o execuţi împreună cu colegii din cramă de-alungul zilei, alimentare de îmbuteliere...foarte, foarte multe lucruri".

La fiecare trei ani, un degustător este re-testat pentru acuitatea senzorială, iar trei rateuri consecutive la concursurile internaţionale de profil atrag excluderea din branşă.

La finele anului 1998, în România, viile ocupau o suprafata de aproape 250.000 de hectare, cu o productie de circa 6.500.000 de hectolitri.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia de urmaș și munca după 65 de ani: câți bani poți încasa fără să pierzi drepturile
Digi FM
Fiica secretă a lui Vladimir Putin, confruntată pe străzile din Paris de un jurnalist ucrainean: „Îmi pare...
Pro FM
Alina Eremia, de nerecunoscut cu părul scurt. Fanii nu au fost încântați de look-ul artistei: „Nu ți se...
Film Now
Gwyneth Paltrow admite că se simte „singură” în timpul sărbătorilor din cauza soțului ei, Brad Falchuk: „E un...
Adevarul
Sunt românii pregătiți pentru noile autostrăzi? Reacții după deschiderea București - Focșani: „Goneau toți cu...
Newsweek
Dosarele de pensie blochează CCR. Mii de cazuri întârziate cu 3 ani. Cum pierd bani pensionarii? DOCUMENT
Digi FM
Ordinea pe buletinul de vot pentru Primăria Capitalei la alegerile din 7 decembrie 2025. 17 candidați, un...
Digi World
Ce este guturaiul, cea mai frecventă boală de sezon la copii. Care sunt semnalele de alarmă la care părinții...
Digi Animal World
Animal rar, surprins de camerele de supraveghere ale unei case din Pennsylvania. Toți s-au uimit de...
Film Now
Emma Heming, despre decizia dureroasă de a-l muta pe Bruce Willis într-o altă casă: „Dacă nu ești acolo 24/7...
UTV
De ce este Theo Rose atât de slabă. Artista explică motivul din spatele siluetei și spune cu ce se confruntă