Degustătorul de vinuri. Meseria de oenolog, complexă, cu mari responsabilităţi dar şi cu multe satisfacţii

Data publicării:
radulescu oenolog
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Ionuţ Rădulescu are 35 de ani şi este unul dintre cei şase oenologi ai cramei din localitatea Murfatlar. A absolvit Facultatea de Industrie Alimentară din Galaţi şi a iubit mereu această ramură extrem de importantă a industriei alimentare. Practică meseria de oenolog de mai bine de zece ani. Acuitatea senzorială este una dintre cerinţele esenţiale pentru degustători.

Ionuţ Rădulescu, oenolog: "O parte din lucrările pe care le faci asupra vinului le faci efectiv din ce ai simţit. Măcar înainte de degustare să ocoleşti mâncărurile foarte picante, ceapa, usturoiul. Ar fi bine nici să nu fumezi, să nu bei cafea, pentru că toate aceste lucruri îţi diminuează din acurateţea şi calitatea ta ca şi degustător".

Contrar aşteptărilor, meseria de oenolog nu se rezumă doar la a degusta produsul finit.

Munca este, de cele mai multe ori, epuizantă şi se desfăşoară în vii, printre butoaie de stejar şi cisterne, dar şi departe de casă, la concursuri şi târguri internaţionale.

În mare parte, premiile câştigate de cramă la concursurile mondiale de profil i se datorează şi oenologului.

Ionuţ Rădulescu, oenolog: "În pahar avem un rosse din gama Leat 6500 de origini, un vin premiat la concursul de la Bruxelles. Este un cupaj între Fetească neagră rosse si Cabernet Sauvignon. Procentele sunt de 60% CS şi 40% Fetească neagră".

Într-adevăr, degustarea vinurilor este o parte integrantă a meseriei de oenolog, fără de care nu poţi lucra în acest domeniu, dar munca într-o cramă are foarte multe laturi.

Ionuţ Rădulescu, oenolog: "Dimineaţa începe cu recoltat de probe, cu degustarea vinurilor, cu conceperea unei note de lucru care trebuie să o execuţi împreună cu colegii din cramă de-alungul zilei, alimentare de îmbuteliere...foarte, foarte multe lucruri".

La fiecare trei ani, un degustător este re-testat pentru acuitatea senzorială, iar trei rateuri consecutive la concursurile internaţionale de profil atrag excluderea din branşă.

La finele anului 1998, în România, viile ocupau o suprafata de aproape 250.000 de hectare, cu o productie de circa 6.500.000 de hectolitri.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mihaela Rădulescu, gest suprem pentru Felix, la priveghi! Ţi se rupe inima, ce a făcut pentru cel pe care l-a...
Digi FM
Diana Șoșoacă, fericită după concertul lui J.Lo: "Nu mi-am închipuit că din aproape 100.000 de oameni s-a...
Pro FM
Anca Țurcașiu, pictorialul în stilul Jennifer Lopez care a stârnit valuri de reacții: „Peste ea cu minimum...
Film Now
Helen Mirren, la 80 de ani: „Îmbătrânesc cu bucurie, nu cu grație. Cui îi pasă de grație?”. Sfaturile vedetei...
Adevarul
Gigi Becali este de acord cu șpaga dată de Anastasiu, dar nu cu turnătoria: „Păi, numai drac să fii!”
Newsweek
De ce nu ar trebui aplicat CASS la pensiile de peste 3.000 lei? Un jurist explică pensionarilor
Digi FM
Helen Mirren, declarații ferme după ce a împlinit 80 de ani: „Nu îmbătrânesc deloc cu grație. Urăsc termenul...
Digi World
Un nou trend japonez de fitness promite să adauge până la 7 ani în plus speranței de viață. Poate fi o...
Digi Animal World
Un motan din Noua Zeelandă face ravagii în cartier. Felina și-a făcut un obicei din a fura hainele vecinilor
Film Now
Dragoste la vedere. Jessica Alba și noul iubit, cu 12 ani mai tânăr, pozați în timp ce se sărută cu foc...
UTV
Olga Guțanu, Iubita lui CRBL, a dezvăluit locul unde visează să fie cerută în căsătorie