Preţuri mai mari pentru vacanţă. Hotelierii de pe litoral ar putea majora tarifele la cazare cu până la 8 procente

Data publicării:
litoral mare vara costinesti plaja 5399659-Mediafax Foto-Marius Smadu

Reprezantanţii Federaţiei Patronale în Turism susţin că, din cauza puterii scăzute de cumpărare, mulţi dintre românii care vin pe litoral caută să plătească doar cazarea la hoteluri, nu şi mâncarea. O eventuală scădere a taxei pe valoare adăugate la alimente ar ajuta, spun hotelierii, mai ales că toate celelalte se majorează începând din 2014.

Nicolae Bucovală, preşedintele Patronatului Hotelierilor din Mamaia: "Gândiţi-vă ce înseamnă un impozit de 10% în Bulgaria, comparativ cu 16% la noi, impozit pe profit, impozit pe dividende + 5, în Bulgaria, 16% la noi, TVA+ul, 20% şi 24% la noi. Nu mai vb de TVA-ul redus la alimente pe zona de turism, în Bulgaria, undeva între 5 şi 7%".

Patronatele din Turism susţin că o scădere a TVA+ului la alimente, de la 24 la 9%, ar aduce mult mai mulţi turişti în restaurante. Creşterea ar fi de cel puţin 30 de procente. Până atunci însă, o parte dintre hotelieri susţin că vara viitoare vor fi obligaţi să majoreze tarifele dar astfel încât să nu afecteze prea mult turiştii.

Anca Nedea, manager de hotel 4 stele: "Or să crească cât de puţin posibil, adică cât de puţin reuşim noi să controlăm preţurile având în vedere că s-au anunţat, cel puţin la utilităţi, scumpiri care ne îngrozesc".

Alţi hotelieri susţin că o majorare a preţurilor este exclusă din start iar micul dejun şi cina nu vor fi putea scoase din preţul total mai ales odată cu dezvoltarea serviciilor all-inclusive. >

reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri