Cărţile a trei generaţii Giurescu, donate Bibliotecii din Craiova  

Data publicării:
DONATIE CARTI

Biblioteca a trei generaţii a ajuns în Craiova. Aproape 20.000 de volume, manuscrise şi însemnări personale ale familiei Giurescu au fost donate, astăzi, Biliotecii Aman din Bănie. Dinu C. Giurescu a venit special pentru a semna actul oficial şi pentru a dona unul dintre cele mai complexe fonduri de carte.  

Pentru Dinu C. Giurescu, Craiova înseamnă acasă. Legăturile strânse cu doctoranzii săi, dar şi mediul primitor al bibliotecii l-au îndemnat să aleagă Bănia. Obiecte personale de mobilier vechi de sute de ani, manuscrise ale lucrărilor sale vor îmbunătăţi cultura oraşului. Scrierea olografă este de nepreţuit în viziunea lui Dinu C. Giurescu. Aşa se face că toate însemările sale sunt de scrise de mână.

"Dialogul între hârtie şi mine este mult mai bun aşa, când scriu de mână, decât dacă aş imprima, dacă aş folosi o maşină de printat. E un dialog efectiv, te enervezi, o tai, mai adaugi, adică e o întreagă interacţiune", a spus Dinu C. Giurescu.

Cărțile donate tratează o paletă foarte largă de teme istorice, în mod cu totul deosebit etapa de istorie contemporană. Astfel, biblioteca a trei generaţii de reputaţi academici va deveni material didactic pentru mediul cultural şi universitar al oraşului.

"Pentru comunitatea istoriografică din Craiova şi nu numai, o astfel de donaţie e foarte importantă, dincolo de importanţa generală pe care o are pentru toată lumea, accesul la nişte cărţi care altfel ar fi fost foarte dificil de găsit, pentru noi înseamnă şi un acces la laboratorul creaţiilor istoriografice ", a precizat Mihai Ghiţulescu, lector universitar, Universitatea din Craiova.

"Bucuria mea este şi mai mare, pentru că soţia dânsului mi-a fost asistentă la facultate, iar pe profesorul Giurescu l-am cunoscut în Statele Unite", a spus Mihaela Albu, profesor universitar doctor.

Sala „Nicolae Romanescu” a Bibliotecii Județene "Alexandru și Aristia Aman" va purta numele academicianului.

"Nu a fost o bătălie care să ia această donaţie, a fost alegerea domniei sale, din prima s-a gândit la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, iar faptul că am fost aleşi, pentru noi înseamnă foarte mult, pentru că sunt zeci de instituţii de cultură de profil care ar fi putut găzdui această impresionantă bibliotecă", a declarat Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Județene "Alexandru și Aristia Aman".

Aproape 20.000 de volume şi documente au intrat în patrimoniul Bibliotecii Județene "Alexandru şi Aristia Aman" şi își vor găsi locul într-o sală în care va fi reconstituita cât mai fidel cu putinţă acea atmosferă propice studiului şi cercetării. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri