Bătrâneţe, haine grele...

Data publicării:
sat imbatranitt

Statistici îngrijorătoare. Populaţia României îmbătrâneşte accelerat şi se află în al 26-lea an de declin demografic. Unul dintre principalele motive pentru care are loc acest fenomen la noi în ţară este plecarea în masă a tinerilor peste hotare.

Mai mult, un studiu Roland Berger arată că în 2030, România va fi în clasamentul celor mai îmbătrânite 15 ţări din lume.

Un exemplu este tanti Fana care la 78 de ani se îngrijeşte singură de gospodărie. Băiatul plecat la Galaţi vine să o ajute când poate, de câteva ori pe lună.

Fana Calucia,localnic: "Este foarte greu. Cred că singurătatea e cea mai grea boală şi pentru care nu sunt medicamente. Pentru orice mai găseşti o pastilă, dar singurătatea nu se poate trata".

În ciuda problemelor de sănătate şi cu puţin ajutor de la vecini, a reuşit să-şi pună în curte câteva rânduri de roşii, viţă de vie, pătrunjel, leuştean şi busuioc.

Reuşeşte, astfel, să-şi ducă traiul de zi cu zi dar recunoaşte că bătrâneţea este cea mai grea etapă a vieţii.

Fana Calucia, localnic: "Adevărul e că toată viaţa are greutăţile ei. Serviciile au fost aşa cum au fost, dar fiind tânăr lupţi. În schimb, când ai depăşit un 60, 60 şi de ani, anii mulţi sunt greu de dus".

Comuna Oancea nu se luptă doar cu bătrâneţile, ci şi cu o criză a natalităţii. Anual se nasc doar doi, trei copii şi mor 30 de bătrâni.

Şcoala veche a satului se odihneşte la umbra unui nuc, fără niciun copil care să alerge pe scări. Unitatea de învăţământ a fost lăsată în paragină de câţiva ani, după ce s-a constatat că nu mai sunt suficienţi elevi pentru cele două şcoli ale comunei.

Victor Chiriloaie, primarul comunei Oancea: "În cadrul Consiliului Local am încercat şi am scos o hotărâre prin care să stimulăm natalitatea, să stimulăm adopţia unui copil, însă ne-am gândit în final că nu este cazul să aplicăm această hotărâre de consiliu unde alocam un venit substanţial familiei, pentru că bănuţii ajungeau nu tocmai unde ne-am gândit noi iniţial".

În schimb, autorităţile locale au construit, prin fonduri europene, unul dintre cele mai moderne cămine de bătrâni din ţară. Investiţia s-a ridicat la 300.000 de euro, iar cei care ajung aici au parte de îngrijire, hrană caldă şi cazare.

Camelia Ciot, manager Centrul de Bătrâni Speranţa: "Este o necesitate deoarece multe familii plecate la muncă nu au în grija cui să-şi lase bătrânii şi atunci apelează la noi pentru a avea grijă de ei".

În centrul de bătrâni am întalnit-o pe doamna Urania. Locuieşte aici de un an şi jumătate, după ce fiica ei a plecat la muncă în Italia.

Urania Alexa, localnic: "Ea m-a adus aici la centru. Lasă mamă că te duc undeva unde e bine, plăteşte, plăteşte! Plătesc şi ştiu sigur că eşti în siguranţă".

Mulţi dintre bătrâni sunt bolnavi. Cabinetul medicului din localitate este singurul loc în care vârstnicii se întâlnesc şi mai schimbă o vorbă.

Ionuţ Codrescu, medic de familie: "Persoanele nu mai socializează cum se întâmpla acum 15-20 de ani. Activitatea socială e aproape inexistentă, divertismentul se rezumă strict la televizor. Şi de aici o serie întreagă de probleme".

Nici soarta celor tineri, rămaşi în Oancea, nu este mai uşoară. Deşi sunt puţini la număr, mulţi nu au niciun loc de muncă. Depărtarea de oraş şi mecanizarea agriculturii sunt factorii care au contribuit la această situaţie.

reporter: Georgiana Ciurea
operator: David Luigi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Perioada care se ia acum în calcul la vechime, însă uitată de mulţi angajaţi. E vorba de câţiva ani, spune...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Bianca Censori, de nerecunoscut într-un pictorial realizat de Kanye West. Fanii au reacționat: „Ești un...
Film Now
Caterina Murino, fostă fată Bond, este însărcinată la 47 de ani: „A trebuit să cer ajutor medicinei pentru a...
Adevarul
Oferta globală de îmbrăcăminte se reconfigurează: cine va fabrica genul de produse „Made in China"
Newsweek
PSD cere ca CASS la pensie să se plătească doar de la 4.000 lei. Cine va câștiga 100 lei la pensie?
Digi FM
Cum a ajuns un tânăr român să trăiască în cel mai izolat oraș din Alaska: „Singura cale de intrare și ieșire...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Reacția unui câine când vede un dinozaur de jucărie. Imaginile sunt virale: „De mult nu am mai râs așa”
Film Now
Filmul care în cinci zile a adunat 300 de milioane de dolari la nivel global. „F1”, pe 2 în box office
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie