180 de ani de performanță sărbătorită de Societatea de Medici și Naturaliști din Iași 

Data publicării:
muzeul de istorie naturala cu ceas

Societatea de Medici şi Naturalişti Iaşi a luat fiinţă în 1833 fiind prima societate științifică din Principatele Române. Începând din 1887, membrii societăţii au publicat o revistă de specialitate care există şi în zilele noastre şi care nu lipseşte din lectura obligatorie a medicilor.

„Societatea a apărut datorită unor oameni formidabili care cu puţin au făcut extrem de mult, care au izbutit să conecteze acei germeni ai vieţii medicale româneşti la marile universităţi ale Europei deoarece revista avea deja, după numai doi ani, 80 de membri corespondenţi la marile universităţi ale Europei,” povestește medicul Gabriel Ungureanu, reprezentant al Societății de Medici și Naturalişti din Iași.

„Această societate îşi păstrează strict tradiţia, dacă aţi văzut şi revista, nu schimbăm nimic din denumire ca să spunem aşa, în schimb substanţa o adaptăm la zilele noastre, la modernitate, deci este o revistă modernă, pe care îndemn pe toţi doctorii să o procure şi să o citească,” a spus profesorul Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași.

Tot în cadrul aniversării a 180 de ani de existenţă a Societăţii de Medici şi Naturalişti Iaşi a fost lansată şi cartea „Momente cheie”, în care este prezentată viaţa lui Marius Barnard, cel care împreună cu fratele său, celebrul chirurg Christian Barnard, au realizat in 1967 primul transplant de inimă la om. Marius Barnard a venit în România şi a lucrat cu medici de la Spitalul Fundeni din Capitală. „A lucrat zi de zi cu noi şi toată echipa chirurgicală a învăţat ceea ce n-a avut ocazia să facă la o specializare în străinătate pentru că eram blocaţi toţi,” a spus Martin S. Martin, medic în Statele Unite.

În România, primul transplant cardiac a fost realizat pe 24 octombrie 1999, în Bucureşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri