După cei din Pungești, localnicii din alte două comune din județul Vaslui se pregătesc de proteste

Data publicării:
femeie cu lacrimi in ochi

Compania Chevron este pe cale să finalizeze documentația necesară pentru instalarea unor sonde in alte două zone din județul Vaslui, la Băceşti şi Găgeşti. Pe localnicii din Băcești, vestea i-a pus deja pe jar.

„Cum au facut cei de la Pungeşti aşa se va face şi la noi. Păi cum dacă distruge apele, distruge tot?! Avem animale, avem copii. Distruge tot. Vom ieşi în stradă şi noi, protestăm,” „ieșim la miting, le dărâmăm, le stricăm. Ieşim ca fiecare om dacă ne aduce să intrăm în fundul pământului de vii,” spun locanicii. 

În câteva zile și la Găgești ar urma să ajungă primele utilaje pentru explorarea gazelor de șist, dar oamenii nici nu vor să audă de așa ceva: „Apar cutremure de la treaba asta, apa se poluează, rămân cu gaze,” spune un localnic. Nici autoritățile nu știu să le confirme sau să le infirme părerile: „Nimeni nu a venit să ne spună decât firma Chevron şi s-a încercat cu Agenția pentru Protecția Mediului dar nu s-a mai discutat nimic. Nu ştim să le explicăm la oameni, ca e bine că e rau,” a explicat Marian Buta, viceprimarul din Găgeşti.

O piedică pentru şantierul de la Găgeşti ar putea să fie și săpăturile arheologice din zonă care au scos la iveală astăzi un schelet a cărui vechime este de aproape 4.800 de ani. „Putem spune că aparţine începutului epocii bronzului, probabil pe la 2700 de ani inainte de era comună. Ceea ce este spectaculos în cazul acestei descoperiri este structura aparte pe care am descopertat-o, o sumedenie de împletituri, ţesături pe care noi am reuşit să le identificăm,” a explicat profesorul universitar Neculai Bolohan de la Universitatea Al. I. Cuza din Iași. 

Până să deschidă următoarele două șantiere, specialiștii de la Chevron trebuie să rezolve mai întâi problema din comuna Pungești. Sâmbătă, acolo va fi organizat un nou protest de amploare la care și-au anunțat participarea oameni din toată țara.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri