IAȘI. Meșterii luptă să nu piară tradițiile populare

Data publicării:
mestesugari 6

Grigore Păstârnac a venit din Republica Moldova pentru a-şi expune obiectele la târg. De peste 25 de ani îşi ocupă timpul lucrând manual obiecte de decor şi fluiere. Chiar dacă zilele petrecute în cortul de pe Bulevardul Ştefan cel Mare nu i-au adus profit, meşterul este cu inima împăcată.

„Noi nu venim special pentru vânzări. Nu e acesta scopul pricipal, scopul principal e promovarea artei populare, să nu se piardă acele valori prin care noi să ne deosebim de alte naţionalităţi, de alte popoare ale Europei,” a spus Grigore Păstârnac, meșter popular.

Alţi expozanţi sunt de părere că tradiţia românească este prea puţin promovată.

„La târguri de turism, sau mă rog, în străinătate, din partea Consiliului Judeţean o să vedeţi că de prea puţine ori merg meşteri şi de cele mai multe ori merg funcţionari ai Prefecturilor, ai Consiliilor Judeţene. Deci asta este problema,” și-a spus nemulțumirea un alt meșter popular, Toader Ignătescu.

Obiectele de decor s-au vândut cu 10, 20 sau chiar 100 de lei, iar preţul obiectelor de uz casnic lucrate în lemn începeau de la patru lei. 

Aceasta a fost a şasea ediţie a târgului „Meşteri şi meşteşuguri tradiţionale din Moldova", organizat de Primăria Iaşi în colaborare cu asociaţiile de meşteri populari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri