Industria din Iaşi, resuscitată

Data publicării:
industria 20din 20iasi 20resuscitata 20220213-51097

 

Fortus a fost una dintre fabricile comuniste emblemă pentru Iaşi. În anii de vârf ai fostului Combinat de Utilaj Greu, aici lucrau peste 12.000 de salariaţi, fiind livrate piese de mare tonaj în întreaga Europă, Asia sau chiar Africa. Acum cei 600 de oameni care au mai rămas muncesc din greu pentru ca fabrica să iasă din insolvenţă. Piesa livrată astăzi a fost comandată acum 4 luni de termocentrala din Govora aflată într-un proces de retehnologizare.

“Foarte mult este lucrată manual, este o adevarata arta de executie ca model în sine. Ca să faci sculptura în fier trebuie să faci mai întâi modelul, după aceea este o artă să îl formezi”, a declarat Gheorghe Sandu, inginer şef S.C. FORTUS S.A.

Lunile de munca vor fi rasplatite pe masura. In bugetul combinatului FORTUS vor intra peste 100.000 de EURO. Poate fi semnalul ca industria grea din Iasi isi revine.

Paul Butnariu, presedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi a declarat:”Îmbinand ceea ce înseamnă tehnologia modernă cu ce înseamnă experienţă în industria metalurgică din Iaşi cred că se poate realiza cel puţin o parte din această zonă industrială, mai ales că Iaşiul este un centru de dezvoltare şi cercetare puternic.“

În ultimii ani, Combinatul a fost măcinat de greve generate de disponibilizari colective, dar mai ales de lipsa comenzilor.

Datoriile combinatului către bugetul de stat şi furnizori au ajuns la 50 de milioane de euro. Incercările de privatizare au eşuat deoarece potenţialii investitori au văzut mai degabă potenţialul imobiliar si au vânat cele de 150 de hecatre pe care sunt construite halele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri