Peste 1900 de localităţi din Romania sunt vulnerabile la poluarea cu nitriţi şi nitraţi

Data publicării:
POLUARE NITRATI 2

Campania a început cu un seminar de informare despre depozitarea gunoiului de grajd şi a celui menajer, cel care duce la poluarea apei dacă nu este depozitat într-un spaţiu corespunzător. Locuitorii nu au fost deloc încântaţi când au auzit că legile europene îi obligă să-şi amenajeze un spaţiu special pentru deşeuri.

Specialiştii de mediu au mers şi în teren pentru a verifica dacă apa din fântâni este potabilă. Prima oprire a fost la şcoala din Scânteia. Testele au arătat că nivelul nitraţilor pune în pericol sănătatea elevilor. Aproximativ 100 de copii iau apă de la fântâna din curtea şcolii, însă asta nu a determinat autorităţile să facă frecvent analize pentru a verifica nivelul nitriţilor şi al nitraţilor. Directorul școlii, Mihai Iftime, a recunoscut că analize fost făcute în urmă cu 3 ani.

Specialiştii au verificat şi sursele publice, de unde se alimentează cu apă majoritatea locuitorilor. La o fântântă concentrația substanțelor toxice era de 4 ori mai mare decât cea permisă de lege. Primarul Fănică Săcăleanu știa că apa este poluată, dar susține că până anul viitor nu va reuși să rezolve problema unei platforme de gunoi. 

Dacă în cazul adulţilor, consumul de apă poluată cu nitriţi şi nitraţi scade rezistenţa generală a organismului, în cazul sugarilor şi al copiilor poate duce chiar la deces. Nivelul maxim admis de nitriţi şi nitraţi din apă este de 50 miligrame pe litru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri