SUCEAVA. O groapă de gunoi de peste patru hectare, construită pe vârf de munte

Data publicării:
groapa de gunoi

Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Suceava”, care cuprinde și construirea unei gropi de gunoi la Pojorâta a început în anul 2007. Primăria din localitate a primit atunci o adresă din partea Consiliului Județean Suceava în care i se solicita să pună la dispoziție o suprafață de teren pentru depozitul de deșeuri.

„Inițial s-a crezut că nu se va începe lucrarea și mai mult pe asta s-a mizat. Aveam alte terenuri dar în urma vizitei făcute pe teren de reprezentanții Consiliului Județean, ai Agenției pentru protecția Mediului, acolo s-a hotărât pentru că este aproape de drum,” a spus Mihai Cârloanță, reprezentant al Primăriei Pojorâta. 

Amplasarea viitoarei gropi de gunoi pe pasul Mestecăniș, în imediata apropiere a satului Valea Putnei, i-a scandalizat pe localnici. Oamenii din zonă sunt nemulțumiți și de faptul că nu au fost întrebați înainte de a se lua decizia construirii gropii de gunoi acolo, asta chiar dacă autoritățile susțin că s-au făcut adunări publice la care localnicii au participat și și-au dat acordul pentru acest proiect.

„Există și un studiu de evaluare a impactului asupra mediului făcut de către firme specializate, atestate în acest domeniu, iar pe perioada avizării au avut loc și procedurile de dezbatere publică și consultare a publicului așa cum sunt prevăzute directivele europene,” a spus Iluță Cocriș, directorul APM Suceava.

Împotriva proiectului este și o organizație de ecologiști din zonă. Reprezentanții spun că au înaintat deja plângeri la instituțiile pentru protecția mediului: „O groapă de gunoi nu se face în vârful muntelui și nu suntem de acord să fie amplasată acolo, să aducă gunoaie sus în vîrful dealului pentru toată Suceava, pentru jumătate din Suceava, toată zona Bucovinei,” a spus Gheorghe Sologiuc, reprezentant al ecologiștilor.

Contractul pentru construcția și punerea în funcțiune a depozitului ecologic de la Pojorâta cuprinde construirea unei celule pentru depozitarea deşeurilor cu o suprafață de 4,40 de hectare. Odată deschis, în depozit va ajunge gunoiul din 22 de localități printre care municipiile Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri