VALEA SEACĂ. Tren în calea bisericii

Data publicării:
tren 20in 20calea 20bisericii-35656

O biserică din Paşcani se luptă să obţină în instanţă o cale ferată. Este vorba de linia de tren care face legătura dintre Paşcani şi Târgu Neamţ aflata pe un teren din Valea Seacă pentru care parohia are act de donaţie. Pentru că primăria din comună a refuzat punerea în posesie, biserica îşi caută acum dreptatea în instanţă.

Teren primit donaţie din 1950

Parohia Sfântul Gheorghe, din Paşcani, are acte potrivit cărora este în posesia unei moşteniri de 8 hectare de pădure la Valea Seacă. De-a lungul vremii o parte din teren a fost defrişată ca să poată trece calea ferată şi ca să fie construită o tabară şcolară. Preotul nici nu concepe acum să primească un alt amplasament. S-a consultat cu mai marii Mitropoliei Moldovei şi a acţionat primăria din Valea Seacă în judecată.

„Ce este nedrept dacă cândva mi s-a spus luaţi părinte. Eu înţeleg că se agaţă de orice, dar se face expertiză şi dacă instanţa va hotărâ în favoarea lor mă supun şi fac reverenţă”, a declarat pr. Dumitru Cristea, paroh Valea Seaca.

O parcelă se află sub calea ferată

Reprezentanţii primăriei din Valea Seacă susţin că în actele pe care biserica îşi bazează demersurile sint nereguli.

„Atât, vă spun, o suprafaţa foarte mică corespunde, iar 504 cu 6, paradoxal, este sub cale ferată.Cum să ceri fond forestier şi să dai construcţii? Din punctul meu de vedere este o ilegalitate”, a declarat Valeriu Roman, primar Valea Seacă.

„Cum să ceri fond forestier şi să dai construcţii? Din punctul meu de vedere este o ilegalitate”.(Valeriu Roman, primar Valea Seacă)

Cel puţin la fel de complicată este situaţia şi în privinţa terenului pe care se află tabară şcolară.

„S-a pus în discuţia Consiliului Local şi s-a aprobat concesionarea terenului pe o perioadă de 49 de ani, urmând ca domnul să ia legătura cui taberele Iaşi şi să vadă ce face cu construcţiile care sunt în stare avansată de degradare”, a completat Gheorghe Boiceanu, viceprimar Valea Seacă.

În timp ce unii credincioşi nu văd acţiunea bisericii cu ochi buni, alţii îl susţin pe preot până la capăt.

„Acuma toţi sunt pentru bani. Nimic nu mai este credinţă, să mai zică că mai este milă, pace şi iubire cum spune Dumnezeu”, a declarat o femeie.

„I-au dat în judecată să obţină drepturile care cu timpul depindeau de parohie”, a mărturisit un alt localnic.

Următorul termen al procesului dintre biserică şi primărie este programat la anul, în luna ianuarie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri