VASLUI. Soluție inedită împotriva zăpezii: localnicii din Viișoara și-au făcut parazăpezi din nuiele

Data publicării:
parazapezi din nuiele

Aflată la aproape 50 de kilometri de municipiul Vaslui, comuna Viișoara nu a beneficiat de fonduri pentru amenajarea sistemelor de protejare a drumurilor. Asta chiar dacă an de an, pe anumite porțiuni de drum județean stratul de zăpadă ajungea să măsoare și doi metri. Așa că edilii comunei au improvizat un sistem rudimentar, dar eficient de protecție. Au montat pe marginea drumului plase dar nu de sârmă ci din nuiele împletite.

„Datorită lipsei de bani şi a faptului că înainte parazăpezile erau furate am gândit că făcând din lemn nu se mai pot fura aceste parazăpezi, lipsa banilor, asta ne-a făcut să încercăm la început. După aceea am văzut că merge şi am făcut pe o suprafaţă mai mare,” a spus Ioan Stan, viceprimarul comunei Viișoara.

Câștigul este multiplu. Drumul care leagă Viișoara de restul localităților nu se mai blochează iar economia la bugetul județului este considerabilă pentru că nu se mai investesc 40.000 de lei pentru fiecare kilometru de parazăpezi. Pentru acest an s-au cheltuit 400 de lei, atât cât costă sârma folosită la legarea nuielelor.

Dacă cei din Viișoara au rezolvat în propria manieră problema parazăpezilor, celelalte commune din județul Vaslui încă așteaptă montarea sistemelor moderne.

„Noi am discutat cu administratorul drumurilor judeţene, Consiliul Judeţean, şi suntem pregătiţi ca în perioada următoare cât ne va lăsa timpul şi sperăm că ne va lăsa o săptămână, două, să montăm cel puţin un kilometru şi jumătrate, doi kilometri, deocamdată, pentru un început de asemenea program,” a declarat Adrian Cotigă, directorul general al SC Lucrări Drumuri și Poduri Vaslui.

Pe lângă faptul că se dovedește ieftin și eficient, sistemul de parazăpezi de la Viișoara poate fi schimbat în fiecare an. În primăvară crengile vor fi puse pe foc iar în locul lor vor fi montate altele.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri