A început sezonul pălincii de Bihor

Data publicării:
BETA palinca

De cum intri în gospodăria lui Florian Chişe din Tulca eşti întâmpinat de un miros puternic şi plin de arome. Este doar începutul unui ritual respectat cu sfinţenie de pălincari. Mai întâi se culeg fructele şi se pun la fermentat în butoaie mari din lemn. Apoi, se fierb, chiar şi două zile.

"Se introduc în primul cazan şi le facem cu lemn de esenţă tare, încet, la foc mic. După ce facem 4, 5 cazane le ducem la cazanul astă, al doilea care e numai pentru aşa ceva, pentru a întoarce pălinca a doua oară", explică Florian Chişe, producător de pălincă.

Florian Chişe este singurul producător atestat din Bihor şi are secretele lui când vine vorba de pălincă. Pentru a obţine o băutură de calitate, el o fierbe întotdeauna de două ori. Îi verifică tăria după o metodă tradiţională: aruncă puţină ţuică pe cazan şi îi dă foc. Dacă arde se mai ţine pe foc, dacă nu, se trece la următoarea etapă - a doua fierbere.

"Acum o să încercăm să vedem dacă ea mai arde, dacă mai am calitate sau nu mai am. Deci încă mai merge. Încă mai funcţionează. O să o mai lăsăm să curgă încă vreo 4 litri, 5 litri şi o să vedem dacă mai arde. O să mai facem încă o probă", spune producătorul.

Până când cazanele dau şi ultima picătură de pălincă, nimeni nu are timp să se plictisească. Se încing hore, iar femeile prepară mâncare, cum altfel, tot tradiţională. Cel mai râvnit fel e gâsca umplută cu varză călită şi bucăţi de cârnaţi, învelită în lut şi pusă în jarul de la cazanul de distilat.

"Lutul trebuie să fie într-un strat de cel puţin 4 centimetri, ca să nu se ardă", dezvăluie Ioan Bânce, cumnatul producătorului.

"Încercăm alături de mai mulţi întreprinzători să reînviem aceste tradiţii locale. Fiertul pălincii care este o emblematică pentru zona Bihorului, la fel şi prepararea produselor tradţionale şi alte meşteşuguri", consideră Adrian Dubere, din cadrul Centrului de Promovare şi Informare Turistică Bihor.

Pe la finalul petrecerii e gata şi pălinca. Cea care are 50 de grade se păstrează în butoaie de lemn şi poate fi oricând servită la o gustare sau o masă copioasă.

Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Detalii cumplite! Ce a făcut-o pe ursoaică să renunţe la atacul din Predeal. Cum l-a sfâşiat pe şeful...
Digi FM
A fost ridicat premiul de peste 6 milioane de euro de la Loto 6/49. Cine este câştigătorul
Pro FM
Kanye West spune că nu a vrut copii cu Kim Kardashian: "Nu mi-am dorit copii cu această persoană după primele...
Film Now
Schimbări majore pentru următorul film James Bond. Ce planuri ar avea noua conducere a francizei
Adevarul
Lecția ucraineană pentru armatele europene: „Războiul cu o superputere fără să ai superioritate aeriană și...
Newsweek
Adio, pensii speciale de 22.000 lei pe lună. Vor fi supra-impozitate și recalculate. Care e formula?
Digi FM
Cum a convins-o Salman Khan pe Iulia Vântur să se apuce de muzică în India: "Mi-au trebuit ani să dovedesc...
Digi World
De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul...
Digi Animal World
Momentul când o cățelușă imploră ajutor după ce puiul ei a fost lovit de o mașină: „A fost prima dată când...
Film Now
Harrison Ford și Calista Flockhart, un cuplu ca oricare altul. Sărut tandru în metroul din New York, călători...
UTV
Connect-R îi cere scuze lui Tudor Chirilă. „Nu vreau ca el să rămână cu această etichetă de om care...