Apă cu porţia pe caniculă. Localnicii din Nojorid primesc apă timp de 15 minute pe zi

Data publicării:
BETA apa nojorid

De săptămâna trecută, robinetele din gospodăriile Nojoridului au devenit simple obiecte de decor. Oamenii spun că situaţia a devenit de nesuportat.

"Nu poţi spăla haine, nu poţi face duş. Vrei să te speli pe dinţi? Nu ai apă. Copilul este mic, transpiră toată ziua, i se fac bubiţe că nu ai apă să-l speli", spune Violeta Demian.

"Vii de la lucru, nu ai unde te spăla."

"Absolut nicăieri nu a anunţat nimeni că se opreşte apa sau ceva."

Şi atunci când au apă - nu mai mult de un sfert de oră pe zi -, localnicii se plâng că este foarte murdară.

"Este foarte mizerabilă, aproape cu viermi, inadmisibil aşa ceva."

Autorităţile au identificat cauzele acestei situaţii: seceta şi... oamenii.

"În comuna Nojorid nu a plouat de aproximativ patru săptămâni şi acum este consumul mai mare din cauza faptului că-şi udă oamenii grădinile", este de părere Mircea Crainic, primarul comunei Nojorid.

"Nu-i vorba de udat în grădini sau ceva, că nu ai de unde."

O altă explicaţie pentru problema din Nojorid o reprezintă pierderile de pe reţea.

"Se facturează aproape jumătate decât se pompează asta înseamnă pentru mine că avem nişte consumuri nejustificate. Poate fi furt sau avarie, pierdere care nu este detectată", consideră Ovidiu Gavra, directorul Companiei de Apă Oradea.

Comuna Nojorid este alimentată cu apă printr-un foraj cu o pompă submersibilă instalată acum 5 ani. Compania de Apă intenţionează să o schimbe, ceea ce va duce, spun specialiştii, la creşterea cu o treime a debitului apei.

"Problema Nojoridului se va rezolva undeva la începutul lunii septembrie prin realizarea aducţiunii de la Oradea", promite directorul Companiei de Apă Oradea.

Edilii din comună dau asigurări că şi canalizarea va fi introdusă în acest an. Investiţia ar fi de 2 milioane 800 de mii de euro şi va fi făcută cu bani europeni obţinuţi prin proiectul Aparegio.

reporter: Bogdan Costea
operator: Robert Rezmuves
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri