BIHOR. Încălzire pe lemne, la doi paşi de magistrala de gaz

Data actualizării: Data publicării:
GAZ STEI

Încălzire pe lemne, la doi paşi de magistrala de gaz. Se întâmplă în oraşul Ştei, din Bihor, unde localnicii se chinuie să găsească lemnele pentru încălzirea caselor. Asta în timp ce prin zonă trece o magistrală nouă de transport al gazului. De şase ani, firma care trebuia să construiască reţeaua de distribuţie a gazului s-a blocat în acte şi nu a făcut nimic. Sătui de aşteptare, localnicii au semnat o petiţie prin care cer statului să intervină.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Ioan Boiţ îşi încălzeşte locuinţa cu ajutorul unei centrale termice pe lemne, dar a păstrat şi sobele de teracotă din fiecare cameră. Recunoaşte că e din ce în ce mai greu să găsească materie primă.

"Anul trecut nu mi-am găsit lemne și a trebuit să cumpăr paleți din aceia, brichete din acelea. Vă dați seama că am cheltuit 15 milioane pe doi metri cubi de brichete."

Toţi cei 6.000 de locuitori din Ştei se încălzesc cu ajutorul sobelor şi au aceleaşi probleme. Unii cumpără lemnele la negru, cu 200 de lei metrul cub, în timp ce alţii merg să le adune din pădure.

"Eu, că sunt singur, zece milioane (n.r.- 1000 de lei) pe lemne. 10, 12, depinde cum e iarna de mare, de lungă."

"Eu cu fiul meu, cu căruțul de butelie, inclusiv uscături am adus din pădure."

Toate acestea se întâmplă într-un oraş care nu are sistem centralizat de încălzire. Reţeaua veche a fost abandonată la sfârşitul anilor '90, din cauza pierderilor şi a costurilor foarte mari. Anul acesta ar fi trebuit inaugurată noua reţea de distribuţie din oraş.

"Tot ce a mai rămas din vechea rețea de termoficare sunt stâlpii de susținere. Toate țevile au fost tăiate și vândute, rând pe rând, la fier vechi. În timp ce noile conducte au fost aduse în 2011 la doar câteva sute de metri de orașul Ștei", a relatat Bianca Firezar, reporter Digi24 Oradea.

"La marginea orașului stă magistrala de gaze de șase ani de zile și locuitorii nu pot beneficia de această magistrală în care s-au investit foarte mulți bani. Am insistat de foarte multe ori la ei, i-am rugat, am făcut nenumărate adrese și către Ministerul Energiei, i-am somat să urgenteze lucrările", susţine Iulian Balaj, primarul oraşului Ştei.

Doar că nici azi, după 6 ani, firma italiană care a câştigat licitaţia nu a obţinut nici măcar autorizaţia de execuţie a lucrărilor. Lucrări care trebuiau terminate în acest an. Nimeni din partea firmei nu a fost de găsit pentru a explica situaţia.

La solicitarea senatorului PNL de Bihor Cornel Popa, premierul Mihai Tudose a precizat că firma responsabilă pentru construirea sistemului de distribuţie a gazului în Ştei nu a început lucrările din cauza "diverselor probleme administrative". Nimeni din partea firmei nu a fost de găsit pentru a explica situaţia.

"Concesionarul a menţionat ca principală cauză de neîncepere a lucrărilor de investiţii diversele probleme administrative întâmpinate. Până în prezent nu a reuşit să obţină toate autorizaţiile impuse de legislaţia în vigoare. S.C. MELFI S.R.L nu şi-a îndeplinit obligaţiile privind execuţia reţelei de distribuţie gaze naturale în localitatea Ştei", se arată în răspunsul premierului la solicitarea senatorului de Bihor Cornel Popa.

Locuitorii din Ştei ameninţă cu proteste de stradă, dar nu se va clarifica situaţia reţelei de gaz la care oraşul ar putea fi legat.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri