Casa lui Iuliu Maniu, la un pas de uitare

Data publicării:
casa maniu 021214
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Temelia conacului din Bădăcin a fost pusă de către tatăl lui Iuliu Maniu, în 1890. Prin testamentul redactat în 1941, Iuliu Maniu a dat casa în folosință gratuită Episcopiei Greco-Catolice, pe o perioadă de 50 de ani. Dorința lui nu a fost pusă niciodată în aplicare. Rând pe rând, conacul din Bădăcin a devenit depozit de îngrășăminte chimice, tabără pentru elevi şi centru de îngrijire. Deşi în 1991 a fost desemnată monument istoric, clădirea a continuat să se degradeze.

"Păcat că se distruge acea casă și când va pica nu mai există nimic. Nu mai avem ce să facem. Părerea mea este că vina este de la Consiliul Județean, de la cei care trebuie să dea aprobarea. Nu se poate să se tot întindă până la nesfârșit", consideră PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradei.

Pentru că acoperişul este spart, în casa fruntaşului ţărănist plouă înăuntru, iar tavanul stă să cadă. Lucrările de reparaţii ar costa 350 de mii de euro, spun reprezentanţii episcopiei, care au încercat în ultimii ani să refacă vechiul conac. Însă, în lipsa unui extras de la Cartea Funciară prin care să dovedească dreptul de proprietate, nu au primit finanțări. Aşa că au căutat alte soluţii.

"Ultima la care ne-am gândit ar fi... am și pus-o în practică, de a face o ridicare topografică prin care solicităm doar 50 de ari din cele 4 hectare și jumătate care sunt aici și prin această ridicare topografică ca să dovedim că pe acel tren se află strict casa și mormintele familiei", spune părintele Cristian Borz, parohul din Bădăcin.

Pe lângă valoarea sentimentală, casa are și o importanță istorică. Aici s-au adunat personalități ale țării cum ar fi Simion Bărnuțiu, Iuliu Coroianu sau lideri ai Partidului Național Țărănesc.

Reporter: Diana Grad
Operatori: Tiberiu Catrișcău, Robert Rezmuves, Jozsef Feher

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri