Castelul Károlyi din Carei, reabilitat cu cinci milioane de euro

Data actualizării: Data publicării:
castelul Karolyi Carei
foto: turistintransilvania.com

Peleşul Transilvaniei atrage turişti ca un magnet, după investiţiile importante din fonduri europene. Transformat din ruină în bijuterie cu ajutorul a cinci milioane de euro, Castelul Károlyi din Carei a redevenit o atracție turistică. Monumentul cu o istorie de peste 500 de ani primește acum în jur de 40.000 de vizitatori pe an şi găzduieşte peste 100 de evenimente culturale anual.

Povestea familei Karolyi începe în 1482, când pe locul unde se află castelul a fost construită o casă din piatră. Un secol mai târziu, locuinţa a devenit o cetate cu rol de apărare împotriva turcilor. În 1794 contele Karolyi Jozsef a dărâmat fortăreaţa şi a construit castelul.

„În 1892 are loc ultima mare transformare a castelului în ceea ce vedem astăzi. Palatul baroc rămâne, structura sa rămâne, dar se adaugă mai multe turnuri şi un bastion, castelul dobândind un stil eclectic, îmbinând mai multe stiluri şi având aproximativ 120 de încăperi”, a explicat Mihai Andrei Mocan, muzeograf.

După ce familia Karolyi a părăsit-o, clădirea a adăpostit, pe rând, un cazino în perioada interbelică şi şcoala militară maghiară în timpul celui de-al doilea război mondial. Castelul a intrat în posesia statului român în 1944, iar în anii '90 a intrat în administrarea primăriei din Carei.

„Castelul se afla într-o stare avansată de degradare, înăuntru nu mai existau activităţi de peste zece ani era închis. (...) Norocul acestei clădiri că a supravieţuit e că după anii '50 aici au fost mutate sediile unor instituţii de cultură”, e de părere Bogdan Georgescu, şeful Direcţiei de Cultură Carei.

În 2012, administraţia locală a reuşit să acceseze fonduri europene pentru a repune monumentul pe harta obiectivelor turistice. Reabilitarea şi reamenajarea castelului a costat cinci milioane de euro. În interior sunt tablouri şi expoziţii, iar în exterior a fost amenajat un parc pe o suprafaţă de zece hectare.

„La etajul castelului au fost reconstituite zece camere cu mobilier istoric. Toate piese de mobilă şi celelalte obiecte pe care le vedeţi în aceste camere au fost cumpărate cu fonduri europene de la diverşi colecţionari”, a relatat Bianca Firezar, jurnalist Digi24 Oradea.

„Două mii de volume de carte originale în jurul nostru, un birou, un scaun impunător unde îşi avea locul pentru lectură ştiinţifică sau culturală sau pentru audienţă chiar cel care stăpânea castelul şi întreg oraşul şi întreaga zonă”, susţine Mihai Andrei Mocan, muzeograf.

„Reabilitarea castelului a costat în jur de patru milioane de euro, iar amenajarea expoziţiilor undeva la un milion de euro”, a precizat Bogdan Georgescu, şeful Direcţiei de Cultură Carei.

După reabilitare, în 2017 numărul vizitatorilor a ajuns la 50 de mii, iar sălile din interior au găzduit peste 120 de evenimente culturale.

Tot din fonduri europene, primăria din Carei va reabilita ultimele două clădiri din parcul castelului.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Ticu Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
ADN-ul lui Alain Delon, solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate...
Pro FM
Shania Twain, adevărul despre legătura specială cu Jon Bon Jovi. „Îmi încălzește inima”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Bărbatul care și-a transformat tatăl mort într-un chatbot. Cum a ajuns clonarea digitală a decedaților o...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...