Dansuri populare și mâncare tradițională, în inima Maramureșului

Data publicării:
cavnic petrecere

Mese pline, cântec și joc maramureșean. Cu aproape o lună înaintea postului Crăciunului a fost sărbătoare în Cavnic de dragul obiceiurilor și tradițiilor readuse la viață de localnici. Bunătățile tradiționale, muzica populară și dansurile moroșene i-au încântat pe turiști cu ocazia celei de-a patra ediții a evenimentului "În Câșlegi".

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

"Haideți să vă arăt aici cam cum arată broazbele (n.r. - sarmalele) făcute de bunica și cât sunt de gustoase."

Ca la orice sărbătoare maramureșeană, de pe masă nu au lipsit sarmalele făcute ca la mama acasă, jumările, mămăliga ori plăcintele cu brânză.

"Pe fundul oalei afumătură din coaste care a fost pusă la fum și păstrate din iarnă până acum, până când vine celălalt porc de-l sacrificăm și iar punem până la anul să avem afumături", povesteşte Rita Pavel.

"Ca să iasă tare bune, aluatul trebuie să fie moale. Am folosit trei feluri de brânză: brânză de oaie amestecată cu cea de vacă și urdă", a completat Aurelia Moldovan.

Îmbrăcați în port popular, oamenii locului vor să le aducă aminte celor mai în vârstă și să îi învețe pe cei tineri tradițiile păstrate cu sfințenie de bunicii și străbunicii lor care au trăit la poalele Munților Gutâi.

"Fac nişte ţăpi cu sucala. Am cânepă, am bumbac şi vreau să îmi pun război pe la iarnă, că lucrurile astea-s tare frumoase, toate sunt făcute aşa de mâna mea iarna", spune Aurelia Moldovan.

"Oamenii în vârstă se strângeau, petreceau împreună, lucrau diferite lucruri de mână și era joc și voie bună, ceea ce tinerii din ziua de azi, din păcate, nu mai știu, pentru că nu au avut ocazia să vadă", a spus Vladimir Petruț, primarul orașului Cavnic.

Cea de-a IV-a ediție a evenimentului "În Câșlegi" a avut loc, la fel ca în ceilați ani, între postul Sfintei Marii și cel al Crăciunului.

"Ne aflăm în perioada "Câşlegilor" şi atunci dorim să punctăm această perioadă în care se mănâncă de dulce, se poate bea, se poate dansa, iar mai apoi o să intre postul şi nu o să mai avem această ocazie şi acest prilej, pentru că la noi, la Cavnic, pe 15 noiembrie toată lumea ţine post", a explicat Anamaria Petruț, organizator.

Redactor: Bianca Firezar
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât de des trebuie să-ți speli picioarele: Adevărul surprinzător despre...
Digi FM
Cu ce se ocupă Petre Roman după ce a renunțat la cariera politică: „Aceasta e satisfacția mea cea mai mare...
Pro FM
Debodează de senzualitate și arată acest lucru. Karmen, irezistibilă în ținute ce-i subliniază decolteul...
Film Now
Acum un an, Owen Cooper era un băiat normal și juca fotbal în parc, azi e la Hollywood. Ce spun vecinii...
Adevarul
Transformarea dramatică a unui soldat ucrainean, care a pierdut 40 de kilograme în aproape trei ani de...
Newsweek
Care pensionari nu iau 400 lei ajutor la pensie în aprilie și nici bani pe cardul de alimente? De ce
Digi FM
Shiloh, fiica actorilor Angelina Jolie și Brad Pitt, imagini virale. Fanii sunt convinși că adolescenta calcă...
Digi World
De cât somn avem cu adevărat nevoie? Cercetătorii dezvăluie ce se întâmplă cu creierul atunci când nu dormim...
Digi Animal World
Această femeie a coborât un munte, cărându-și câinele de 49 de kilograme în spate. Imaginile cu animalul...
Film Now
Chet, fiul lui Tom Hanks, dezvăluie numele actriței care i-a oferit „cel mai bun moment” din viața lui. Este...
UTV
Chef Matteo Grandi a slăbit 90 de kilograme în 8 luni. La ce alimente a renunțat din dieta sa