Ecologiştii adună uleiul alimentar uzat

Data publicării:
ulei 200114

În ultimii doi ani si și jumătate, Asociația Carpatică din Ardeal colectează uleiul uzat folosit de gospodine la gătit. Acţiunea se desfăşoară periodic din trei în trei luni. De această dată voluntarii asociației ecologiste au așteptat orădenii în cinci puncte din oraș.

"Adunăm ulei uzat care nu se mai poate folosi și care poluează natura și mediul înconjurător. Și acest ulei uzat predăm la o societate care transformă această materie toxică în ceva folositor, deci în bitum", spune Ida Bicescu, voluntar.

În ciuda ploii, mulți localnici au venit la punctele de colectare să predea uleiul pe care l-au adunat în flacoane sau găleți. În România, legea obligă doar restaurantele şi firmele cu profil alimentar să-l predea unor societăţi specializate, în schimb, populaţia îl aruncă în sistemul de canalizare.

Ecologistii avertizează că aruncarea uleiului în toaleta sau în chiuvetă poate duce la poluarea pânzei freatice. Cantitatea colectată de voluntari în urma acţiunii de sâmbătă urmează să fie predată unei firme care îl transformă în material pentru producerea asfaltului.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Monica Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri