Electricitatea, un lux pentru mii de maramureșeni

Data publicării:
electricitate Maramures

O locuinţă într-un cartier nou poate aduce probleme peste probleme când vine vorba de branșarea la utilități. Pot depune mărturie în acest sens 170 de familii din Ocna Șugatag, județul Maramureș. La 12 ani după ce au început construirea caselor, cei mai mulți dintre locatari nu au nici azi energie electrică. Pentru alţii, electrificarea locuințelor a însemnat mii de lei plătiți din propriul buzunar.

În 2005, o suprafaţă de peste trei hectare era parcelată de Primăria din Ocna Șugatag și dată spre folosinţă gratuită unor familii tinere. 170 de cupluri se bucurau atunci că au un teren pe care să își ridice o casă. În scurt timp însă, au aflat că au nevoie de mai mulţi bani decât au calculat iniţial. Şi asta pentru că racordarea la reţeaua de electricitate trebuia suportată de locatari. Cei care au făcut-o au plătit mii de lei.

"Stâlpi, cablu, costurile de la transformatorul din partea, de acolo din capăt și bineînțeles dosarul, hârtii și financiarul, pe cont propriu. M-a costat undeva la 7 mii de lei treaba și cu eforturi proprii", a calculat Vasile Andreica, proprietarul unei case din Ocna Șugatag.

"- Am reușit, cu mare greu, să tragem patru stâlpi de curent.
- Cât v-a costat?
- De la Electrica Baia Mare au făcut calcul la 17.000 de lei, cu o firmă privată am dat 2500 de lei de stâlp", spune Gheorghe Pop, proprietarul unei case din Ocna Șugatag.

Alţii nu au avut aceşti bani, aşa că majoritatea caselor sunt nelocuite. Primarul din Ocna Şugatag, Mihai Ivaszuk, admite că administraţia locală nu s-a implicat în rezolvarea acestei probleme. Îşi aminteşte că, acum 12 ani, societatea de furnizare a energiei electrice s-a angajat că va extinde rețeaua, însă "la această oră există doar un rând de stâlpi pe care s-a extins de la transformator alimentarea cu energie a acelei zone, iar ceilalți tineri din banii lor au făcut tot felul de improvizații".

Situația de la Ocna Șugatag nu este singulară. În Maramureș aproximativ 1330 de locuințe nu sunt nici acum legate la reţeaua de electricitate.

Cele mai multe sunt în Poienile de sub Munte unde, printre cele peste 180 de gospodării fără energie, se află și o școală primară unde învață 17 elevi. Aici primăria a găsit o alternativă temporară: instalarea de panouri solare.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri